Οι ρυθμίσεις του νέου νομοσχεδίου του υπ. Περιβάλλοντος για τα αυθαίρετα

0

Με νέο νομοσχέδιο, το οποίο επεξεργάζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος επιδιώκεται να δοθεί συνολική λύση στο πρόβλημα της αυθαίρετης δόμησης, ενώ θα δίδεται η δυνατότητα πραγματοποίησης μεταβιβάσεων ακινήτων με περιορισμένης κλίμακας παραβάσεις.

Σύμφωνα με το υπό επεξεργασία νομοσχέδιο, οι πολεοδομικές αυθαιρεσίες θα κατηγοριοποιούνται σε μικρής και μεγάλης βαρύτητας και συνεπώς, η νομιμοποίηση των αυθαίρετων κτισμάτων θα είναι «δύο ταχυτήτων».

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, η μείωση του ύψους του προστίμου φαίνεται να αποκλείεται και οι ιδιοκτήτες των ακινήτων θα διευκολυνθούν με την αύξηση των δόσεων αποπληρωμής.

Να τονιστεί ότι με το νομοσχέδιο θα προβλέπεται η απαγόρευση νομιμοποιήσεων σε αιγιαλούς, αρχαιολογικούς χώρους και δασικές εκτάσεις ενώ θα απαγορεύεται και η υπαγωγή στις ρυθμίσεις του νόμου των αυθαιρέτων που οικοδομήθηκαν μετά την 28η Ιουλίου 2011.

Τέλος, σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο έχει συνταχθεί με βάση τα προβλεπόμενα στη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας και έχει ληφθεί ειδική μέριμνα για το περιβαλλοντικό ισοζύγιο.

Σχόλια