Οι τρεις βασικοί άξονες της νέας σωφρονιστικής πολιτικής του Υπουργείου Δικαιοσύνης

0

Στους τρεις βασικούς άξονες της νέας σωφρονιστικής πολιτικής αναφέρθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αναστάσης Παπαληγούρας, κατά την επίσκεψη στη Δικαστική Φυλακή Διαβατών, στη Θεσσαλονίκη, με τελικό στόχο να γίνουν οι φυλακές πιο ανθρώπινες.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαληγούρα, ο πρώτος από τους άξονες αυτούς είναι η αποσυμφόρηση των φυλακών με τη διοχέτευση αριθμού κρατουμένων στις αγροτικές φυλακές και τη δημιουργία καινούργιων φυλακών. Παράλληλα, η αποσυμφόρηση μπορεί να επιτευχθεί με τη δημιουργία φυλακής στην Αλβανία και τη μεταφορά σημαντικού αριθμού Αλβανών κρατουμένων, ώστε να εκτίσουν εκεί το υπόλοιπο της ποινής τους.

Ο δεύτερος άξονας είναι ο διαχωρισμός των διαφόρων κρατουμένων. Ο υπουργός επισήμανε ότι «είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι ετούτη την ώρα σε κάθε φυλακή δεν υπάρχει διάκριση ανάλογα με την ποινή, ανάλογα με το βάρος του αδικήματος…εάν είναι υπόδικος ή καταδικασμένος ο κρατούμενος», τονίζοντας ότι αυτό πρόκειται να αλλάξει.

Τέλος, τρίτος άξονας σύμφωνα με τον υπουργό, είναι να εξασφαλιστεί ότι ο κρατούμενος θα έχει τη δυνατότητα, με την επαγγελματική κατάρτιση που συστηματικά θα του παρέχεται μέσα στη φυλακή, να κερδίζει στην αποφυλάκισή του «ένα τίμιο μεροκάματο».

Σχόλια