Ολοένα και περισσότερες καταγγελίες δέχεται η γραμμή SafeLine για παράνομο περιεχόμενο στο διαδίκτυο

0

Αύξηση 75% σημείωσαν οι καταγγελίες το 2008 στην Ελληνική Ανοικτή Γραμμή, SafeLine, η οποία δέχεται καταγγελίες για το παράνομο περιεχόμενο του διαδικτύου.

Συνολικά το 2008 η υπηρεσία δέχτηκε 715 καταγγελίες, ενώ το 2007 είχε συγκεντρώσει 406.

Μέχρι τώρα στη διάρκεια του 2009, η SafeLine, όπως ανακοίνωσε, έλαβε συνολικά 366 καταγγελίες και, ακολουθώντας την ίδια ανοδική πορεία, αναμένεται να ξεπεράσει τις 1.000 μέχρι το τέλος του έτους.

Αναφορικά με το περιεχόμενο των καταγγελιών, για πρώτη φορά φέτος μεγάλο μέρος αφορούν στην οικονομική εξαπάτηση, στην παραβίαση ιδιωτικής ζωής/υποκλοπή προσωπικών δεδομένων και στην εξύβριση.

Η διακίνηση της παιδικής πορνογραφίας για το έτος 2008 αφορούσε το 20% του συνόλου των καταγγελιών, ενώ οι καταγγελίες που αφορούσαν στην οικονομική εξαπάτηση μέσω διαδικτυακών αγορών και την υποκλοπή προσωπικών δεδομένων ξεπέρασαν τις 100.

Αρκετές ήταν και οι αναφορές που έλαβε η SafeLine σχετικά με τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης (όπως είναι το Facebook, το YouTube, το Myspace, το Hi5 κ.α.) και την αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων μέσω αυτών. Από τις αναφορές αυτές και τα ερωτήματα των γονέων, αναδείχτηκε ένα έντονο αίσθημα ανησυχίας για το κατά πόσο μπορούν να προστατεύσουν αποτελεσματικά τα παιδιά τους.

Οι καταγγελίες στη γραμμή Safeline γίνονται μέσω Ίντερνετ στη διεύθυνση www.safeline.gr, στη διεύθυνση e-mail report@safeline.gr, στο τηλ. 2811391615 ή στην ταχυδρομική διεύθυνση SafeNet, Στουρνάρη 63, 10432 Αθήνα.