Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 7ο Διεθνές Συνέδριο Ναυτικού Δικαίου που διοργάνωσε ο ΔΣΠ

0

Με τη συμμετοχή διαπρεπών νομικών ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το 7ο Διεθνές Συνέδριο Ναυτικού Δικαίου, που διοργανώθηκε από τον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιώς και πραγματοποιήθηκε στον Συνεδριακό κέντρο του ΟΛΠ, από την 30ή Σεπτεμβρίου ως τις 2 Οκτωβρίου. Θέμα του εφετινού Συνεδρίου ήταν “Η νομική θέση των ναυτικών από συγκριτική και διεθνή άποψη”, που εξετάστηκε σε πέντε θεματικές ενότητες. Η πρώτη αφορά στις πηγές, εσωτερικές και διεθνείς, του ναυτεργατικού δικαίου. Η δεύτερη εστιάστηκε στο εφαρμοστέο
στις ναυτεργασιακές σχέσεις δίκαιο. Η τρίτη ενότητα είχε ως αντικείμενο τη σημαία του πλοίου και την επίδρασή της στην πρόσληψη των ναυτικών και στην παροχή των υπηρεσιών τους, καθώς και στις συναφείς αντιδράσεις. Στην τέταρτη εξετάστηκαν οι συμφωνίες πλοιοκτητών και αντιπροσωπευτικών οργανώσεων των χωρών προέλευσης των ναυτικών, καθώς και των πλοιοκτητών και της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Εργαζομένων στις Μεταφορές. Και τέλος η πέμπτη ενότητα περιέλαβε θέματα σχετικά με την ασθένεια, το ατύχημα, την εγκατάλειψη των ναυτικών στην αλλοδαπή, την κοινωνική τους πρόνοια και ασφάλισή και την πειρατεία.

Μιλώντας στο Lawnet.gr, o κ. Αντώνης Αντάπασης, Ομότιμος Καθηγητής του Εμπορικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου δήλωσε:
“Ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιώς έχει αποφασίσει από το 1992 να διενεργεί κάθε τρία χρόνια Διεθνές Συνέδριο Ναυτικού Δικαίου με σκοπό να συμβάλει στην ερμηνεία προς την ορθή κατεύθυνση των υφιστάμενων διατάξεων του Ναυτικού Δικαίου, να διαπιστώσει τυχόν παρερμηνείες, να υποδείξει τις καταλληλότερες λύσεις και να συμβάλει στη διαμόρφωση του διεθνούς ομοιόμορφου Ναυτικού Δικαίου.
Τις προηγούμενες ημέρες, από 30 Σεπτεμβρίου έως 2 Οκτωβρίου, διεξήχθη το 7ο Ναυτικό Συνέδριο, με θέμα τη νομική θέση, δηλαδή τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των ναυτικών, εν όψει και του γεγονότος ότι το τρέχον έτος έχει οριστεί ως το έτος των ναυτικών.
Έλαβαν μέρος περί τους 400 συμμετέχοντες με 22 εισηγήσεις από Έλληνες και ξένους. Νομίζω ότι είχε ιδιαίτερη επιτυχία και εν πάση περιπτώσει όλες οι εισηγήσεις θα δημοσιευθούν στο προσεχές διάστημα σε ιδιαίτερο τόμο, που θα τεθεί στη διάθεση της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας της ναυτιλίας”.

Σχόλια