Ολομέλεια Δικηγορικών Συλλόγων: Φορολογία & απελευθέρωση στο επίκεντρο

0

Τη διαφωνία τους στο νέο τρόπο φορολόγησης τον οποίο επιχειρεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση εξέφρασαν για άλλη μια φορά οι Δικηγορικοί Σύλλογοι της χώρας, κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας, η οποία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 29/5/2011. Το συγκεκριμένο θέμα μαζί με την επικείμενη απελευθέρωση του επαγγέλματος απασχόλησαν σχεδόν αποκλειστικά  τις εργασίες της χθεσινής Ολομέλειας.

Ας σημειωθεί ότι όπως προβλέπεται στις σχετικές διατάξεις των Ν. 3919/2011 και Ν. 3943/2011 την 1η Ιουλίου 2011 θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί  τα Προεδρικά Διατάγματα για το «άνοιγμα»   του επαγγέλματος καθώς και  οι υπουργικές αποφάσεις για το νέο τρόπο φορολόγησης του κλάδου. Γι’ αυτό το σκοπό άλλωστε έχει συσταθεί και ήδη λειτουργεί στο Υπουργείο Δικαιοσύνης ειδική Επιτροπή, υπό την προεδρία του τέως αντιπροέδρου του ΣτΕ κ. Μιχάλη Βροντάκη, στην οποία συμμετέχουν και τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων.

Ειδικότερα για το θέμα της φορολόγησης, επισημάνθηκε το ανεφάρμοστο της κυβερνητικής πρότασης και γι’ αυτό συντάχθηκε σχέδιο Υπουργικής Απόφασης (ΥΑ) με την οποία καθορίζεται ο τρόπος αμοιβής και παρακράτησης φόρου των δικηγορικών αμοιβών. Στο συγκεκριμένο κείμενο – πρόταση (ΥΑ) το οποίο ετέθη προς έγκριση ενώπιον της Ολομέλειας και έγινε ομόφωνα δεκτό, ουσιαστικά προτείνεται η εξακολούθηση του ισχύοντος συστήματος της παρακράτησης του φόρου, με συντελεστή 15% στα γραμμάτια προείσπραξης από τους Δικηγορικούς Συλλόγους.

Επίσης, προς διευκόλυνση των εργασιών της Ολομέλειας αποφασίστηκε η  σύσταση και στελέχωση με προσωπικό και τεχνικό εξοπλισμό  “Γραφείου Ολομέλειας”, καθώς και η δημιουργία σχετικής ιστοσελίδας.

 

Σχόλια