Ομοφωνία πολιτικών και δικαστικών για αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών

0

Στην ανάγκη τροποποίησης του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ώστε να μην αμφισβητείται από τους πολίτες η πραγματική βούληση του πολιτικού συστήματος να αποδώσει τυχόν ποινικές ευθύνες μελών των εκάστοτε κυβερνήσεων, συμφώνησαν πολιτικοί, δικαστικοί και ακαδημαϊκοί που συμμετείχαν το βράδυ της περασμένης Πέμπτης στη σχετική εκδήλωση που οργάνωσε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θράκης.
Ο πρόεδρος της Ένωσης, αρεοπαγίτης Χαράλαμπος Αθανασίου εστίασε στο ερώτημα «γιατί παραγράφονται τα αδικήματα υπουργών, προτού καλά καλά αποκαλυφθούν», το οποίο απασχολεί έντονα τους πολίτες και είχε σχολιαστεί από τον ίδιο στην πρόσφατη συνέντευξή του προς το Lawnet (http://www.lawnet.gr/interviews.asp?interview=100). «Η Δικαιοσύνη πρέπει να έχει ενεργότερο ρόλο στον νέο νόμο περί ευθύνης υπουργών», πρόσθεσε, ενώ τόνισε πως «ο δικαστής δεν κάνει πολιτική, αλλά ερμηνεύει τον νόμο, για να απονείμει Δικαιοσύνη».
Με τη διπλή ιδιότητα του πολιτικού και του συνταγματολόγου, ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος υπογράμμισε ότι πρέπει να αυξηθεί ο χρόνος παραγραφής των αδικημάτων που βαρύνουν τους υπουργούς, ώστε οι πολίτες να μην αισθάνονται αδικημένοι. Με την εκτίμηση αυτή συμφώνησαν όλοι οι ομιλητές.
Για νόμο που, με τη σημερινή μορφή του, πάσχει από πλευράς ηθικής νομιμοποίησης και, παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει, δεν ανταποκρίνεται στο αίσθημα περί Δικαίου του λαού, έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Πάνος Παναγιωτόπουλος. Ενιαία παραγραφή για πολίτες και πολιτικούς πρότεινε η βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη, ενώ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Φώτης Κουβέλης υποστήριξε ότι χρειάζεται Συνταγματική αναθεώρηση και πρότεινε να αρκεί μειωμένη πλειοψηφία 120 βουλευτών για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σε βάρος υπουργού. Ευθύνες στις κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες για το σημερινό καθεστώς και την επακόλουθη αγανάκτηση του λαού επέρριψε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, Μάκης Βορίδης. Τόσο οι εκπρόσωποι των κομμάτων όσο και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θράκης, Α. Χαραλαμπάκης έκριναν απαραίτητη την ύπαρξη Ειδικού Δικαστηρίου για τις δίκες υπουργών.
Στην εκδήλωση σύντομες παρεμβάσεις έκαναν ο πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γιώργος Σανιδάς, η πρώην Πρόεδρος της Βουλής Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα και οι πρώην Πρόεδροι της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων, κ. Λυμπερόπουλος και Βαλμαντώνης.

Σχόλια