Ορκίστηκαν οι 300 της νέας Βουλής

0

Ολοκληρώθηκε η πρώτη συνεδρίαση της Η΄ Αναθεωρητικής Βουλής με την ορκωμοσία των 300 νέων βουλευτών αλλά και την έντονη συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.
Οι βουλευτές ορκίστηκαν «στο όνομα της Αγίας και Ομοούσιας και Αδιαίρετης Τριάδας να είναι πιστοί στην Πατρίδα και το δημοκρατικό πολίτευμα, να υπακούουν στο Σύνταγμα και τους νόμους και να εκπληρώνουν ευσυνείδητα τα καθήκοντά τους».
Οι μουσουλμάνοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Τσετίν Μαντατζή (Ξάνθης) και Αχμέτ Χατζηοσμάν (Ροδόπης) ορκίστηκαν «στο όνομα του παντοδύναμου Θεού και του μόνο αυτού προφήτη που είναι ο Μωάμεθ».
Από τον θρησκευτικό όρκο απείχαν οι βουλευτές της Αριστεράς, πλην της Λιάνας Κανέλλη.
Η γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα με γραπτή δήλωσή της προς το προεδρείο της Βουλής, επανέλαβε τη πάγια θέση του κόμματος για πλήρη κατοχύρωση του δικαιώματος της ανεξιθρησκίας και κατάργηση του θρησκευτικού όρκου, «όπου κι αν αυτός προβλέπεται».
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εισήλθαν στην αίθουσα της Ολομέλειας μετά τη δοξολογία και κατέθεσαν στο προεδρείο του σώματος γραπτή πρόταση για αντικατάσταση του θρησκευτικού όρκου των βουλευτών από πολιτικό.
Ξεκαθαρίστηκε επίσης το θέμα των εδρών των πολιτικών αρχηγών. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδος, Κώστας Καραμανλής κοινοποίησε ότι επιλέγει την έδρα της Α Θεσσαλονίκης (είχε εκλεγεί και στη Β Πειραιώς), ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Παπανδρέου την έδρα της Αχαΐας (είχε εκλεγεί και στην Α Θεσσαλονίκης), η γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα την έδρα της Β Αθηνών (είχε εκλεγεί και στην Α Θεσσαλονίκης), και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης την έδρα της Α Θεσσαλονίκης.
Οι βουλευτές των κομμάτων κατέλαβαν τα έδρανα που παραδοσιακά κατείχαν, ενώ οι βουλευτές του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κάθισαν αριστερά από αυτά της ΝΔ και πίσω από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.
Σήμερα η Ολομέλεια της Βουλής θα συγκληθεί εκ νέου με μοναδικό θέμα την εκλογή του προέδρου του σώματος.
Η Νέα Δημοκρατία έχει προτείνει για το εν λόγω αξίωμα τον πρώην υπουργό Ανάπτυξης, Δημήτρη Σιούφα.
Το απόγευμα της Πέμπτης θα πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία για τις πέντε θέσεις αντιπροέδρων της Βουλής.
Αύριο αρχίζει η τριήμερη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης τις οποίες θα αναγνώσει ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

Σχόλια