Όχι σε ταχεία προσφυγή της Αθήνας στη Χάγη για την υφαλοκρηπίδα

0

Την απόφαση να μην επιμείνει σε ταχεία προσφυγή στη Χάγη για τη διευθέτηση του ζητήματος της υφαλοκρηπίδας φαίνεται ότι έχει πάρει η κυβέρνηση.

Η Τουρκία εμφανίζεται θετική υπό την προϋπόθεση ότι το ζήτημα δεν θα αποτελέσει εμπόδιο στο να λάβει η Τουρκία ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων τον Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με την άποψη κορυφαίου νομικού όσον αφορά τις λεγόμενες γκρίζες ζώνες, η θέση της Ελλάδας είναι εξαιρετικά ισχυρή και η δικαίωσή της θα ήταν εκτός απροόπτου βέβαιη.

Αντίθετα, για το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας, ο νομικός που ρωτήθηκε σημείωσε: «Στις περιπτώσεις οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας, το κράτος που έχει 100% δίκαιο βρίσκεται σε πιο αδύναμη θέση, διότι δεν θα δικαιωθεί 100%. Η θέση της Ελλάδας είναι πιο ισχυρή από αυτήν της Τουρκίας. Αλλά έχει λίγες πιθανότητες να γίνει δεκτή, αφού το Δικαστήριο θα πρέπει να λάβει υπόψη του τις θέσεις της Τουρκίας. Η νομική θέση της Ελλάδας παραείναι καλή.»

Από την παραπάνω γνωμοδότηση προκύπτει ότι η Αθήνα θα έβγαινε χαμένη στο ζήτημα της υφαλοκρηπίδας, όμως, αυτή η απώλεια θα μπορούσε να «ισοφαριστεί» από το κέρδος που θα είχε σε αιγιαλίτιδα ζώνη.