Όχι στην ίδρυση νέων Πρωτοδικείων από τους δικηγόρους της Αθήνας

0

Με ισχυρή πλειοψηφία, οι δικηγόροι της Αθήνας είπαν «ΟΧΙ» στην ίδρυση νέων Πρωτοδικείων στην Αττική.

Συγκεκριμένα, στο δημοψήφισμα που οργάνωσε ο ΔΣΑ, ψήφισαν συνολικά 8.935 δικηγόροι. ΈΓΚΥΡΑ:  8.779 ψηφοδέλτια,

“ΟΧΙ” στην ίδρυση νέων Πρωτοδικείων ψήφισαν 7.961 δικηγόροι ήτοι, ποσοστό 90,68%.
“ΝΑΙ” στην ίδρυση νέων Πρωτοδικείων ψήφισαν 818 δικηγόροι ήτοι, ποσοστό 9,32%
ΛΕΥΚΑ: 65 ψηφοδέλτια ΑΚΥΡΑ: 91 ψηφοδέλτια

Σημειώνεται ότι αν και για πρώτη φορά ήταν δυνατή η ψηφοφορία και με ηλεκτρονικά μέσα (5.061 συμμετείχαν ψηφιακά, ήτοι ποσοστό 56,64%), η συμμετοχή περιορίστηκε κάτω του 50%, του συνολικού σώματος του ΔΣΑ.

Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, ο Πρόεδρος του ΔΣΑ, Δημήτρης Βερβεσός δήλωσε τα εξής:

«Οι δικηγόροι της Αθήνας μίλησαν.Έδωσαν ηχηρή απάντηση στον Υπουργό Δικαιοσύνης, κατά της τριχοτόμησης του Πρωτοδικείου Αθηνών.
Οι ίδιοι οι δικηγόροι, έδωσαν την απάντηση στις ύβρεις και τις αήθειες που διατύπωσε ο Υπουργός προς το δικηγορικό σώμα και τους θεσμικούς εκπροσώπους του, κατηγορώντας τους ότι από το 1981 βυσσοδομούν και εξυπηρετούν συμφέροντα μεγαλοδικηγορικών γραφείων.

Στήριξαν με την συμμετοχή και την ψήφο τους τον Πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο του Δ.Σ.Α. στην επιλογή τους και στην διαδικασία διαλόγου που προσπάθησαν να προωθήσουν.

Η ίδρυση νέων δικαστηρίων πρέπει να εντάσσεται σε μια συνολική πολιτική για την ορθή και ταχεία απονομή της δικαιοσύνης, μετά από προηγούμενη διαβούλευση με τους συλλειτουργούς της και όλους τους αρμόδιους φορείς και αφού επιλυθούν προηγουμένως τα προβλήματα των λειτουργούντων δικαστηρίων και εξασφαλιστούν οι απαραίτητοι πόροι για τις αναγκαίες υποδομές και το προσωπικό.

Σε μια εποχή έντονης κοινωνικής και οικονομικής κρίσης με κύρια χαρακτηριστικά την υπερφορολόγηση τις υψηλές ασφαλιστικές εισφορές, την περικοπή μισθών και συντάξεων, την αποδυνάμωση των κοινωνικών δομών, θα ανέμενε κανείς την διάθεση των όποιων οικονομικών πόρων για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους προς όφελος των συμπολιτών μας και όχι την εξαγγελία νέων δικαστηρίων που δεν εντάσσονται σε έναν συνολικό σχεδιασμό αλλά στην προσωπική στρατηγική του Υπουργού.

Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους του Δ.Σ.Α. για την συμμετοχή τους στο δημοψήφισμα. Όλες τις παρατάξεις του Διοικητικού Συμβουλίου για την ενιαία στάση τους. Όσους Προέδρους Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας εξέφρασαν την συμπαράστασή τους. Τις πολιτικές δυνάμεις που αντιλήφθηκαν το πρόβλημα και τις διαστάσεις του και πήραν ξεκάθαρη θέση. Την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων. Τους Δικαστικούς υπαλλήλους.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης σήμερα είναι μόνος. Έχει τον χρόνο να αναθεωρήσει την στάση του. Η αναγνώριση του λάθους, άλλωστε, αποτελεί ένδειξη γενναιότητας. Η εμμονή στο λάθος είναι το πρόβλημα και προσδιορίζει το ανάστημα του καθενός.

Ο Δ.Σ.Α. αναδεικνύεται διαχρονικά ως ο πρώτος επιστημονικός σύλλογος της χώρας και βρίσκεται πάντα στην πρωτοπορία των αγώνων. Ο δημόσιος λόγος του στηρίζεται στον ορθό λόγο, σε τεκμηριωμένα επιχειρήματα, σε ρεαλιστικές προσεγγίσεις και απηχεί τις ανάγκες όχι μόνο του δικηγορικού σώματος, αλλά και της κοινωνίας.

Ο διάλογος και η συνεργασία είναι ο μόνος τρόπος για την επίλυση των προβλημάτων»

Σε σημερινή συνέντευξή του στο «Real Fm» και στο δημοσιογράφο Ν. Χατζηνικολάου, ο υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Σ. Κοντονής, τόνισε:

“Θα είχε σημασία η πλειοψηφία, αν είχαμε και μεγάλη συμμετοχή. Από το σύνολο των δικηγόρων δεν ψήφισαν ούτε οι μισοί. Έχουμε ένα ποσοστό συμμετοχής που είναι κάτω του μετρίου, κάτω από αυτά που επεδίωκαν, πόσο μάλλον που είχε δοθεί η δυνατότητα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας από το κινητό τηλέφωνο. Δηλαδή, η συντριπτική πλειοψηφία των δικηγορών όχι μόνο δεν προσήλθε να ψηφίσει αλλά δεν ψήφισε ούτε καν από τον υπολογιστή, από το κινητό τηλέφωνό τους. Εκείνο που είναι συντριπτικό όμως είναι το ποσοστό των ασκουμένων δικηγορών, οι οποίοι εντάχθηκαν στο εκλογικό σώμα. Αν και είναι γύρω στις 3.000 ψηφίσαν μόνο 187. Δημοψηφίσματα μπορεί ο καθένας να κάνει όσα θέλει. Εμείς δεν κοιτάζουμε πως λειτουργούν ορισμένες συντεχνίες. Μας ενδιαφέρει η κοινωνία.”

Σχόλια