Όχι στο παγοδρόμιο ολυμπιακών διαστάσεων στο Μαρούσι από το ΣτΕ

0

Παράνομη κρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας η ανέγερση ιδιωτικού παγοδρομίου ολυμπιακών διαστάσεων στην περιοχή Κάτω Σωρός του Αμαρουσίου. Στην απόφαση, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο τονίζει ότι πρόκειται για περιοχή που έχει χαρακτηριστεί ως αμιγούς κατοικίας, και άρα επιτρέπεται μόνο η κατασκευή σπιτιών.
Ειδικότερα, οι σύμβουλοι Επικρατείας, ερμηνεύοντας το άρθρο 24 του Συντάγματος, που προβλέπει την ορθολογική χωροταξική και πολεοδομική ανάπτυξη, όπως και το Προεδρικό Διάταγμα του 1967 που καθορίζει τις χρήσεις γης, έκρινε ότι η ανέγερση παγοδρομίου στη συγκεκριμένη περιοχή του Αμαρουσίου είναι παράνομη. Συγκεκριμένα, στην απόφαση (2688/2010) της αυξημένης σύνθεσης του Ε΄ Τμήματος του ΣτΕ υπογραμμίζεται ότι οι αρμόδιοι υπουργοί δεν είναι «ελεύθεροι να αναμειγνύουν τις χρήσεις γης» όπως αυτές έχουν καθοριστεί από τη σχετική πολεοδομική νομοθεσία.
Επιπλέον, διευκρινίζεται ότι ναι μεν μπορεί να κατασκευαστούν αθλητικές εγκαταστάσεις σε περιοχές όπου επιτρέπεται η ανέγερση μόνο κατοικιών, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι οι διαστάσεις τους και η χωρητικότητα θεατών καλύπτουν μόνο τις ανάγκες της περιοχής αυτής και δεν έχουν επιβαρυντικό χαρακτήρα. Το παγοδρόμιο στο Μαρούσι όμως λόγω των ολυμπιακών διαστάσεων και της επιβάρυνσης που θα υπάρξει εξαιτίας της λειτουργίας του, ανατρέπει την προβλεπόμενη πολεοδομική χρήση της περιοχής. Κατά συνέπεια μη νόμιμα καθορίστηκαν οι όροι δόμησής του, όπως και παράνομα χορηγήθηκαν οι άδειες για την εκτέλεση του έργου, υπογραμμίζουν οι δικαστές. Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχουν προσφύγει κάτοικοι του Αμαρουσίου.
Παρεμβάσεις υπέρ της ανέγερσης του παγοδρομίου είχαν καταθέσει το υπουργείο Πολιτισμού, η Ελληνική Ομοσπονδία Παγοδρομίων, η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, αθλητές, η ιδιοκτήτρια εταιρεία του έργου «Παγοδρομικό Κέντρο Αθηνών» και άλλοι φορείς.

Σχόλια