Πακέτο μέτρων για την αναβάθμιση και την ταχεία απονομή της Δικαιοσύνης προτείνει η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος

0

Σύνολο δεκαπέντε άμεσων και μακροπρόθεσμων –με ορίζοντα πενταετίας– μέτρων για την αναβάθμιση και την έγκαιρη απονομή της Δικαιοσύνης, αλλά και για την ενίσχυση της ανεξαρτησίας των δικαστικών λειτουργών προτείνει το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος.
Η ένωση τάσσεται υπέρ της αλλαγής του τρόπου επιλογής των προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων και του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου –θέμα που άνοιξε με προχθεσινές του δηλώσεις ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Χάρης Καστανίδης–, προκρίνοντας τις αναγκαίες συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, ώστε η επιλογή να γίνεται από τη Βουλή με αυξημένη πλειοψηφία 2/3.
Ως μέτρα επείγοντος χαρακτήρα προτείνονται τα εξής:
1) Καθιέρωση σταθερών και αντικειμενικών κριτηρίων για κάθε υπηρεσιακή μεταβολή (προαγωγή, μετάθεση, απόσπαση) δικαστών και εισαγγελέων και ειδική αιτιολογία όλων των σχετικών αποφάσεων του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου.
2) Κατάργηση της διάταξης περί ιεραρχικής εξάρτησης μεταξύ των εισαγγελικών λειτουργών.
3) Επαναφορά του θεσμού του αυτοδιοίκητου των μεγάλων εισαγγελιών και δικαστηρίων της χώρας, με τις αναγκαίες βελτιώσεις για την αποφυγή δυσλειτουργικών φαινομένων του παρελθόντος.
4) Πρόβλεψη συγκεκριμένης –αυστηρής– πειθαρχικής ποινής (οριστική απόλυση) για το πειθαρχικό αδίκημα της χειραγώγησης ή της απόπειρας χειραγώγησης της δικαιοδοτικής κρίσης δικαστικού λειτουργού από δικαστικό λειτουργό.
5) Ανάθεση των μείζονος κοινωνικής ή πολιτικής σημασίας υποθέσεων στους εισαγγελείς και ανακριτές κατόπιν κληρώσεως.
Στα μακροπρόθεσμα μέτρα περιλαμβάνονται ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας με –σταδιακή– ευρεία αποποινικοποίηση των ήσσονος σημασίας ποινικών αδικημάτων, η πλήρης μηχανοργάνωση των εισαγγελιών και δικαστηρίων, η λειτουργία Δικαστικής Αστυνομίας στις μεγάλες εισαγγελίες της χώρας και η σταδιακή αύξηση των θέσεων των δικαστικών λειτουργών. Ξεχωριστή αναφορά γίνεται στη θεσμοθέτηση ανεξάρτητης ελεγκτικής αρχής για τον ουσιαστικό έλεγχο της περιουσιακής κατάστασης των κρατικών λειτουργών.

Σχόλια