Παράνομη η χρήση βιομετρικών μεθόδων για την άσκηση εργοδοτικού ελέγχου

0

Παράνομη κρίθηκε για ακόμη μία φορά η επεξεργασία δεδομένων εργαζομένων με τη χρήση βιομετρικών μεθόδων σε εγκαταστάσεις κτιρίων/ εταιρειών, προκειμένου να ασκείται εργοδοτικός έλεγχος σχετικά με την τήρηση του ωραρίου προσέλευσης και αποχώρησής τους.

Συγκεκριμένα η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Συγκεκριμένα, μετά από σχετική καταγγελία σωματείου εργατοϋπαλλήλων εταιρείας πλαστικών, εξέδωσε την υπ’ αριθμόν 50/2007 απόφασή της, με την οποία διέταξε την εν λόγω εταιρεία να απεγκαταστήσει άμεσα το βιομετρικό σύστημα που είχε τοποθετήσει στις εγκαταστάσεις της και να καταστρέψει το αρχείο που είχε ήδη δημιουργήσει με τα δεδομένα των εργαζομένων της, ενώ της επέβαλε και πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ.

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων δεν έκανε αποδεκτούς τους ισχυρισμούς της εταιρείας περί αναγκαιότητας της ηλεκτρονικής καταγραφής του χρόνου εργασίας του προσωπικού, προκειμένου να εξάγεται αυτόματα και με απόλυτη ακρίβεια η μισθοδοσία κάθε εργαζόμενου ανάλογα με τον χρόνο εργασίας του, θεωρώντας ότι οι παραπάνω ισχυρισμοί δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και ο μόνος λόγος εγκατάστασης του συστήματος ήταν ο έλεγχος της εισόδου και της εξόδου των εργαζομένων από την εταιρεία.

Υπενθυμίζεται ότι η Αρχή με προηγούμενες αποφάσεις έχει κρίνει ότι υπάρχουν «ηπιότεροι τρόποι εργοδοτικού ελέγχου», κρίνοντας τη βιομετρική μέθοδο «παράνομη», εκτός εξαιρέσεων και υπό προϋποθέσεις όπως π.χ. για τους εργαζόμενους στο Αττικό Μετρό και στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.