Παράνομο θεωρείται τουρκικό σωματείο κατά την εισήγηση αρεοπαγίτη

0

Να απορριφθεί η αίτηση αναίρεσης του σωματείου «Τουρκική Ένωση Ξάνθης» κατά της απόφασης του Εφετείου Θράκης που είχε ταχθεί υπέρ της διάλυσης του εν λόγω σωματείου ως παράνομου, εισηγήθηκε στην Ολομέλεια ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Δημήτρης Λινός.

Ο κ. Λινός τάχθηκε υπέρ της δευτεροβάθμιας απόφασης τονίζοντας ότι ο σκοπός του σωματείου «είναι παράνομος και αντίθετος προς την ελληνική δημόσια τάξη, εν όψει της αντιθέσεως με τις διεθνείς συμβάσεις που υπογράφηκαν στη Λοζάνη, αφού επιχειρείται απροκάλυπτα να εμφανιστεί η ύπαρξη στην Ελλάδα εθνικής τουρκικής μειονότητας, ενώ με τις συμβάσεις αυτές μόνο η ύπαρξη θρησκευτικής, μουσουλμανικής μειονότητας αναγνωρίζεται στην ελληνική περιοχή».

Παράλληλα, στην εισήγησή του ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου διευκρινίζει ότι η αναφορά στην τουρκική ταυτότητα δεν έχει την έννοια της απώτερης τουρκικής καταγωγής, αλλά της ενεστώσας ιδιότητάς τους ως μελών υφιστάμενης στην Ελλάδα τουρκικής μειονότητας, η οποία, όπως υπογραμμίζει, «επιδιώκει την προώθηση εντός των ορίων της ελληνικής επικράτειας πολιτειακών σκοπών ξένου κράτους και συγκεκριμένα της Τουρκίας».

Σχόλια