Παραπομπή υπουργών για το Βατοπέδι

0

Την παραπομπή στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο και των πέντε υπουργών της Νέας Δημοκρατίας, που είχαν παραπεμφθεί στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου και της λίμνης Βιστωνίδας, προβλέπει το πόρισμα της Επιτροπής, που στηρίζεται από την πλειοψηφία των βουλευτών.
Για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας στην προσπόριση αθέμιτου περιουσιακού οφέλους εκ μέρους της Μονής Βατοπεδίου και τρίτων εταιρειών, μέσω κακουργηματικής απιστίας και απάτης, καθώς και για το αδίκημα της απιστίας περί την υπηρεσία σε βάρος του Δημοσίου προτείνεται η παραπομπή του κ.Θ.Ρουσόπουλου, ο οποίος αντιμετωπίζει, επιπλέον, την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας στο αδίκημα της απάτης από κοινού και κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου.
Παράλληλα, οι πρώην υπουργοί, κ. κ. Κοντός, Δούκας και Μπασιάκος, παραπέμπονται για ηθική αυτουργία στο αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από τις εγκληματικές δραστηριότητες της κακουργηματικής απιστίας και απάτης, που προσπόρισαν αθέμιτο περιουσιακό όφελος στην Μονή και στις εμπλεκόμενες εταιρείες αφανών και εμφανών μετόχων, που αγόρασαν τα ακίνητα που της παραχωρήθηκαν. Οι τρεις παραπέμπονται και ως συναυτουργοί του κ. Ρουσόπουλου στα υπόλοιπα αδικήματα.
Με «σοβαρές ενδείξεις» για την διάπραξη του αδικήματος της «παράβασης καθήκοντος, που είχε ως αποτέλεσμα ζημία εις βάρος του Δημοσίου», κακουργηματικού χαρακτήρα, παραπέμπεται, τέλος, ο Γιώργος Βουλγαράκης.
Την παραπομπή ή όχι ενώπιον ειδικού Δικαστηρίου των πέντε υπουργών, θα αποφασίσει ειδικό Δικαστικό Συμβούλιο, ύστερα από την αναμενόμενη υιοθέτηση του πορίσματος από την Ολομέλεια της Βουλής.

Σχόλια