spot_img
ΑρχικήLaw NewsΕλλάδαΠαράταση προθεσμίας της προκήρυξης υποτροφιών του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του...

Παράταση προθεσμίας της προκήρυξης υποτροφιών του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Δύο υποτροφίες στους επί πτυχίω και στους μεταπτυχιακούς σπουδαστές πανεπιστημίου εγκαινιάζει το Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΙΜΔΑ) με στόχο την ενίσχυση των αρχών και των δικαιωμάτων του ανθρώπου, οι οποίες, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ιδρύματος «πρέπει να εμπνέουν κάθε πολιτική που αφορά την ανθρώπινη κοινωνία και τα προβλήματά της».

«Το Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΙΜΔΑ) πιστεύει ότι οι αρχές και οι κανόνες Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΔΑ) πρέπει να εμπνέουν και διαπερνούν κάθε πολιτική, γενική ή ειδική. Δηλαδή ότι κάθε πολιτική πρέπει να εξυπηρετεί και να εναρμονίζεται με τις αρχές του σεβασμού του κάθε Ανθρώπου, της ζωής του, της αξιοπρέπειάς του και της ευημερίας όλων. Αν συγκρούεται με αυτές τις αρχές και τους κανόνες, διεθνείς και εθνικούς, που τις προστατεύουν, είναι προορισμένη σε αποτυχία και αντί να ωφελήσει την κοινωνία θα την βλάψει. Θα δημιουργήσει ρήξεις κοινωνικές και διεθνείς και θα καταργήσει ή τουλάχιστον θα συρρικνώσει τις αξίες εκείνες που δίνουν νόημα στη ζωή του Ανθρώπου και κατακτήθηκαν με σκληρούς αγώνες.

»Στην εποχή μας, δυστυχώς, παρ’ όλο που πολλές διατάξεις και όργανα υπάρχουν γι’ αυτή την προστασία, στην πράξη όμως τα ΔΑ διέρχονται περίοδο διεθνούς κρίσης. Διότι καταπατούνται συστηματικά, ιδίως από τους ισχυρούς της Γης, υπό τα αδιάφορα βλέμματα της πλειοψηφίας των πολιτών στον κόσμο», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του ΙΜΔΑ.

Το ΙΜΔΑ προσφέρει, επίσης, δύο επαίνους, χωρίς υποτροφία. Τα φετινά δύο βραβεία είναι αφιερωμένα στη μνήμη του Γιάννη Ε. Διακογιάννη, μαχητή της Δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τα δύο θέματα φέτος των εργασιών είναι τα εξής:

1. Περιβάλλον, το μέγα πρόβλημα
Οι διατάξεις και η εφαρμογή του Πρωτοκόλλου του Κιότο είναι ικανοποιητικές; Στους δύο καλύτερους συγγραφείς μεταπτυχιακών σπουδών πανεπιστημίου επί αυτού του θέματος θα απονεμηθούν:
ένα βραβείο στον πρώτο κατά σειρά επιτυχίας και ένας έπαινος στον δεύτερο

2. Οι εξελίξεις του Κυπριακού την περασμένη χρονιά

Το ΙΜΔΑ αποφάσισε το εν λόγω θέμα να είναι το ίδιο κάθε χρόνο, όσο το Κυπριακό μένει αρρύθμιστο, για να διαδώσει τη μελέτη και ενασχόληση με το σοβαρότατο αυτό εθνικό θέμα, που συνδέεται με παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και παραβάσεις των σχετικών κανόνων Διεθνούς Δικαίου, και που δεν επισύρει την προσοχή των νέων επιστημόνων όσο πρέπει. Στους δύο μεταπτυχιακούς σπουδαστές πανεπιστημίου που θα γράψουν τις καλύτερες μελέτες επί αυτού του θέματος θα απονεμηθούν ένα βραβείο στον πρώτο κατά σειρά επιτυχίας και ένας έπαινος στον δεύτερο.

Οι βραβεύσεις θα πραγματοποιηθούν στα τέλη του Απριλίου του 2008. Τα δύο βραβεία θα συνίστανται σε δύο υποτροφίες (έξοδα ταξιδίου, διαμονής και διδάκτρων) στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του Διεθνούς Ινστιτούτου ΔΑ René Cassin του Στρασβούργου, που πραγματοποιείται κάθε καλοκαίρι.

Η κάθε εργασία θα έχει έκταση 15 ως 25 σελίδες Α4, γραμμένη στον υπολογιστή με στοιχεία 14άρια.

Οι εργασίες μπορούν να παραδοθούν, κατά παράταση της προηγούμενης προθεσμίας, έως τις 15 Μαρτίου 2008 στα γραφεία του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Λυκαβηττού 1, Αθήνα 106 72, τηλ.: 210 36 37 455 και 210 36 13 527, Fax: 210 36 22 454, E-mail: marangopoulos@mfhr.gr, κυρία Α. Κοχτάνη.

Lawjobs