Παρατηρήσεις από τον Συνήγορο του Πολίτη για το νέο μεταναστευτικό νομοσχέδιο

0

Επιστολές προς τον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Προκόπη Παυλόπουλο, απέστειλε ο Συνήγορος του Πολίτη κ. Γιώργος Καμίνης, στις οποίες περιλαμβάνονται σειρά προτάσεων και παρατηρήσεων για το νέο μεταναστευτικό νομοσχέδιο.

Στις επιστολές επισημαίνεται ότι υπάρχουν σημεία στο σχέδιο νόμου, τα οποία αποκλίνουν σοβαρά από τον διακηρυγμένο στόχο της κυβέρνησης και ειδικότερα, δεν προσδιορίζεται το πλαίσιο νομιμότητας που θα διέπει όσους αιτούνται άσυλο, ενώ σε ορισμένες κρίσιμες περιπτώσεις επανέρχονται ρυθμίσεις παρόμοιες ή ανάλογες του ν. 2910/2001, με αποτέλεσμα να εγκαταλείπονται λειτουργικές και επιτυχείς ρυθμίσεις του ν. 3386/2005.

Εξάλλου, με τη δεύτερη επιστολή του προς τον κ. Παυλόπουλο, ο κ. Καμίνης αναφέρεται στην άποψή του για «αναθεώρηση του υφιστάμενου πλαισίου της απέλασης», ενώ επισημαίνει ότι «το μέτρο της απέλασης του αλλοδαπού ανηλίκου αυτό καθεαυτό δεν διασφαλίζει την προστασία των δικαιωμάτων του ανηλίκου».

Στις επιστολές παρατίθεται σειρά προτάσεων προς το υπουργείο που εντάχθηκαν στο σχέδιο νόμου, όπως η κατάργηση της υποχρέωσης προσκόμισης σύμβασης εργασίας για ορισμένα επαγγέλματα, η διασφάλιση σε πάγια βάση της δυνατότητας εξαγοράς ενός ποσοστού ενσήμων, προκειμένου να διευκολύνεται η ανανέωση της άδειας διαμονής για εργασία κ.τ.λ.

Σχόλια