Παρελθόν η Αρχή Προστασίας Δεδομένων

0

Την παραίτησή τους υπέβαλαν στον πρόεδρο της Βουλής ο πρόεδρος και τα μέλη της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.
Με επιστολές τους στον πρόεδρο της Βουλής και τον υπουργό Δικαιοσύνης, ο πρόεδρος της Αρχής Δ. Γουργουράκης, ο αναπληρωτής πρόεδρος, Χ. Παληοκώστας, τα τακτικά μέλη Φ. Δωρής και Ν. Φραγκάκης, καθώς και τα αναπληρωματικά μέλη Γρ. Πάντζιου και Χ. Πολίτης υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους, οι οποίες και έγιναν δεκτές.

Όπως επισημαίνεται στην επιστολή παραίτησης, παρά την απόφαση της Αρχής που δεν επιτρέπει τη λειτουργία των καμερών παρά μόνο για τη διαχείριση της κυκλοφορίας, στην επέτειο του Πολυτεχνείου στις 17 Νοεμβρίου, υπό την εποπτεία εισαγγελέων στη ΓΑΔΑ λειτούργησαν οι κάμερες και λάμβαναν εικόνες από τη συγκέντρωση και την πορεία.

Όπως υπογραμμίζεται στην επιστολή παραίτησης: «Το γεγονός αυτό διαπιστώθηκε και από τους ελεγκτές της Αρχής που κατόπιν έγγραφης εντολής μετέβησαν στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής για το σχετικό έλεγχο. Με τον τρόπο όμως αυτοπαραβιάστηκαν ευθέως οι διατάξεις της Αρχής και εκ των πραγμάτων πλήττεται η συνταγματικώς κατοχυρωμένη ανεξαρτησία της και μειώνεται το κύρος της το οποίο έχω υποχρέωση να υπερασπίζομαι και να προστατεύω.
»Το χρέος αυτό είναι πρόδηλο ότι δεν μπορώ να εκπληρώσω όταν αποδυναμώνονται οι αποφάσεις της, επομένως και δοθέντος ότι δεν υπάρχει άλλος νόμιμος τρόπος αντίδρασης υποβάλλω σε εκδήλωση διαμαρτυρίας την παραίτησή μου».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σωτήρης Χατζηγάκης δήλωσε ότι έκανε δεκτές τις παραιτήσεις, σημειώνοντας: «Ωστόσο, δεν συμμερίζομαι τους λόγους της παραιτήσεώς τους».
Ο κ. Χατζηγάκης τόνισε: «Οι Ανεξάρτητες Αρχές δεν βρίσκονται υπεράνω του Συντάγματος και των λοιπών συντεταγμένων λειτουργιών του κράτους, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η Δικαστική» και τάχθηκε υπέρ της γνωμοδότησης Σανιδά, υποστηρίζοντας ότι συμπληρώνει την απόφαση της Αρχής.
Είναι ευθύνη του πρωθυπουργού αυτά που συνέβησαν, τονίζει το ΠΑΣΟΚ.
Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Ραγκούσης, δήλωσε: «Ο πρωθυπουργός, οι αρμόδιοι υπουργοί και ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, πέτυχαν αυτό που επιδίωκαν, να απαξιώσουν και να απονευρώσουν μια συνταγματικά κατοχυρωμένη Ανεξάρτητη Αρχή. Με τη στάση τους, και μάλιστα ανήμερα της 34ης Επετείου της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου, επέφεραν καίριο πλήγμα στο κράτος δικαίου και στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και παράλληλα αποκάλυψαν, ενθαρρύνοντας πρωτοβουλίες που παραβιάζουν το Σύνταγμα, πώς εννοούν στην πραγματικότητα την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης».

Σε έντονο ύφος η ανακοίνωση του ΚΚΕ, που επισημαίνει πως «αποδεικνύεται ότι είναι αδύνατο να υπάρξει ουσιαστικός δημοκρατικός έλεγχος των κρατικών μηχανισμών καταστολής και παρακολούθησης, που διαμορφώνουν η ΕΕ και οι κυβερνήσεις της με στόχο το λαϊκό κίνημα».

Σχόλια