Παρέμβαση άσκησε το Ελληνικό Δημόσιο υπέρ της αναίρεσης του Γ. Σανιδά στο θέμα των συμβασιούχων

0

Το Ελληνικό Δημόσιο άσκησε παρέμβαση υπέρ της αίτησης αναίρεσης που είχε ασκήσει ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γ.Σανιδάς, κατά αποφάσεων του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, με τις οποίες δικαιώθηκαν εργαζόμενοι του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ).

Υπενθυμίζεται ότι το Πρωτοδικείο Αθηνών είχε κρίνει ότι οι συμβάσεις των εργαζομένων στον ΕΛΓΑ δεν είναι ορισμένου χρόνου, αλλά υποκρύπτονται σε αυτές συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Το Ελληνικό Δημόσιο υποστηρίζει στην παρέμβασή του ότι είναι αντίθετη με το άρθρο103 του Συντάγματος την εργατική νομοθεσία, αλλά και την Ευρωπαϊκή Οδηγία 1999/70/ΕΚ., η μονιμοποίηση προσωπικού με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου και η μετατροπή των συμβάσεων αυτών σε συμβάσεις αορίστου χρόνου, ενώ τονίζει ότι όσοι έχουν προσληφθεί ως εποχιακοί υπάλληλοι τελούν υπό αυστηρό καθεστώς συμβάσεων ορισμένου χρόνου, μετά την λήξη των οποίων δεν δικαιούνται την αποζημίωση που προβλέπει ο Ν. 2112/1920.

Παράλληλα, το Δημόσιο αναφέρει ότι, μετά την ισχύ του Προεδρικού Διατάγματος 164/2004 (19/7/2004) οι διαδοχικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου δεν μετατρέπονται αυτοδικαίως σε συμβάσεις αορίστου χρόνου, αλλά πρέπει να τηρηθεί η διαδικασία που προβλέπει το εν λόγω Προεδρικό Διάταγμα.

Για «δικαστικό πραξικόπημα» κάνει λόγο η ΓΣΕΕ, η οποία επίσης άσκησε παρέμβαση αλλά κατά της αναίρεσης του κ. Σανιδά, επικαλούμενη σχετική απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ), μελέτες καθηγητών των Νομικών Σχολών των Πανεπιστημίων, αλλά και μελέτες δικηγόρων ερευνητών του Εργατικού Δικαίου.

Σχόλια