Παρέμβαση ΔΣΑ για την μυστικότητα στην Εξεταστική Επιτροπή

0

Με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, Δ. Σιούφα ο πρόεδρος του ΔΣΑ ζητά ακύρωση της μυστικότητας των συνεδριάσεων της Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου.
Ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας, Δημήτρης Παξινός αναφέρει στην επιστολή του ότι «παρατηρείται πρόσφατα το γεγονός, ότι μέλη της ειδικώς συσταθείσας κατά τον κανονισμό της Βουλής, Εξεταστικής Επιτροπής (άρθρα 114 επ. του κανονισμού της) εμφανίζονται σε τηλεοπτικές εκπομπές, όπου εκφράζουν απόψεις επί της διεξαγόμενης έρευνας, πολλές φορές μάλιστα αναφέρονται και σε έγγραφα και μαρτυρικές καταθέσεις της διαδικασίας.
Λαμβάνοντας υπ όψιν ιδίως το άρθρο 145 του Κανονισμού της Βουλής, που παρέχει στις Εξεταστικές Επιτροπές όλες τις αρμοδιότητες και τα συναφή καθήκοντα των ανακριτικών και εισαγγελικών αρχών, φρονούμε, ότι οι προαναφερθείσες ενέργειες και συμπεριφορές είναι παντελώς ασυμβίβαστες προς τη φύση της υφιστάμενης λειτουργίας και διασύρουν και ευτελίζουν τον θεσμό και το έργο της επιτροπής.
Πέραν δε τούτου, με τις άνω συμπεριφορές ακυρώνεται παντελώς η μυστικότητα των συνεδριάσεων των επιτροπών, που αποτελεί αναγκαίο στοιχείο της προδικασίας και επιπλέον μπορούν οι εκφραζόμενες δημόσια απόψεις να θεωρηθούν ως εκπεφρασμένες γνώμες, που μπορούν να χαρακτηρίσουν και προκατειλημμένη την ψήφο τους κατά την σύνταξη του σχετικού πορίσματος της επιτροπής, κατ άρθρο 148 του Κανονισμού της Βουλής».