Παρέμβαση Γ.Σανιδά για τις δασικές εκτάσεις

0

Η μεγάλη οικολογική καταστροφή που συντελέσθηκε τις προηγούμενες μέρες στη χώρα μας, λόγω των εκτεταμένων πυρκαγιών, προκάλεσε την παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Γ.Σανιδά, ο οποίος απέστειλε χθες εγκύκλιο προς τους εισαγγελείς Εφετών της χώρας, στην οποία περιλαμβάνονται προληπτικά και κατασταλτικά μέτρα για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Με την εγκύκλιο ο κ. Σανιδάς ζητά οι εισαγγελείς Πρωτοδικών να παραγγείλουν στους διευθυντές δασών και τους δασικούς υπαλλήλους να παρακολουθούν σε καθημερινή βάση τις δασικές εκτάσεις που κάηκαν αλλά και αυτές που δεν έχουν καεί και να οδηγούν στο αυτόφωρο όσους επιχειρούν να κτίσουν ή να τις περιφράξουν ή να φυτεύουν δέντρα.

Σε περίπτωση που οι δασικές υπηρεσίες διαπιστώσουν παρόμοια φαινόμενα πρέπει να συλλαμβάνουν τους υπαίτιους, ενώ σε αντίθετη περίπτωση οι δασικοί υπάλληλοι θα αντιμετωπίζουν ποινικές ευθύνες.

Σε σχέση ειδικότερα με τον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας και τα λοιπά δάση και δασικές εκτάσεις στην ίδια περιοχή, οι δασικοί υπάλληλοι οφείλουν να εποπτεύουν και επιτηρούν σε καθημερινή βάση ολόκληρη την έκταση που κατελάμβανε ο Εθνικός Δρυμός να προβαίνουν αμέσως είτε μόνοι τους είτε με τη συνδρομή άλλων στην κατεδάφιση και καταστροφή των ανεγειρομένων ή ανεγερθέντων προσφάτως κτισμάτων και των πάσης φύσεως κατασκευών ή δενδροφυτεύσεων και στην επαναφορά των πραγμάτων στην προτέρα κατάσταση, εν τέλει δε στην αυτοδύναμη ανάκτηση της νομής και κατοχής για λογαριασμό του Δημοσίου.

«Έχουμε την πεποίθηση ότι μόνον η άκαμπτη εφαρμογή των ως άνω εκτεθέντων προληπτικών και κατασταλτικών μέτρων είναι δυνατόν να αποτελέσουν το λυσιτελές μέτρο προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας και ειδικότερα των δημοσίων δασών», τονίζει ο κ. Σανιδάς στην εγκύκλιο.

Σχόλια