Παρέμβαση Παπαληγούρα στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης της ΕΕ

0

Στο σεβασμό των προσωπικών δεδομένων αναφέρθηκε ο Έλληνας Υπουργός Δικαιοσύνης, Αναστάσης Παπαληγούρας, στην παρέμβαση που έκανε στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης κα Εσωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες.

Ειδικότερα, ο κ. Παπαληγούρας αναφέρθηκε σε θέματα οργάνωσης και ανταλλαγής πληροφοριών ποινικού μητρώου, επισημαίνοντας την ανάγκη να προσεγγισθεί το θέμα με γνώμονα τη διαφύλαξη των ατομικών δικαιωμάτων και το σεβασμό των προσωπικών δεδομένων. Αναφερόμενος στο θέμα της διατήρησης δεδομένων, που θα διευκολύνουν τις διωκτικές αρχές στη διερεύνηση σοβαρών ποινικών αδικημάτων, ο Έλληνας Υπουργός επισήμανε ότι ο κατάλογος των προς αποθήκευση στοιχείων θα πρέπει να είναι συγκεκριμένος, όσο το δυνατόν μικρότερος και να περιέχει τα απολύτως απαραίτητα στοιχεία, ενώ πρέπει να προωθηθεί η κατάρτιση κοινού καταλόγου δεδομένων που να εξασφαλίζει ομοιογένεια και όμοια τεχνική προσέγγιση από όλα τα κράτη μέλη.

Παράλληλα, επισήμανε την ανάγκη ενίσχυσης της θεσμικής ικανότητας των δικαστικών συστημάτων και βελτίωσης των εθνικών νομοθεσιών των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ενώ στο πλαίσιο της άσκησης της προεδρίας του Οργανισμού για τη Συνεργασία στην Νοτιοανατολική Ευρώπη που θα έχει η Ελλάδα από την 1η Απριλίου 2005, στόχος της χώρας μας είναι η βελτίωση και ο συντονισμός της συνεργασίας των χωρών της περιοχής με τα αρμόδια διεθνή και ευρωπαϊκά όργανα, ώστε να ενισχυθεί η εφαρμογή των ευρωπαϊκών πολιτικών στους τομείς της αντιμετώπισης του οργανωμένου εγκλήματος και τους ελέγχους των συνόρων για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.

Σχόλια