Παρέμβαση Σανιδά για το γάμο ομοφυλοφίλων στην Τήλο

0

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γιώργος Σανιδάς παρενέβη στην υπόθεση πολιτικού γάμου ομόφυλων ζευγαριών στην Τήλο διαβιβάζοντας έγγραφο προς τον εισαγγελέα πρωτοδικών Ρόδου, στο οποίο υποστηρίζει ότι μια τέτοια πράξη θα είναι «άκυρη, ανίσχυρη και παράνομη».
Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κάνει αναφορά στο άρθρο 21 του Συντάγματος που προστατεύει την οικογένεια και τον γάμο. Στο έγγραφο σημειώνεται ακόμα ότι ο δήμαρχος, ο οποίος θα δεχθεί δήλωση περί συνάψεως γάμου, μεταξύ ομοφυλοφίλων, παραβιάζει το υπό του νόμου και ειδικότερα το άρθρο 21 του Συντάγματος και του άρθρου 1367 του αστικού κώδικα προβλεπόμενο καθήκον, συνεπώς καταλήγει ο κ. Σανιδάς «σε περίπτωση που ο δήμαρχος Τήλου δεχθεί δήλωση περί τελέσεως γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων παρακαλούμε για την ενέργεια των νομίμων».
Διαφορετική άποψη εκφράζει η καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, Θ. Παπαζήση, «η διάταξη του Αστικού Κώδικα η οποία προβλέπει τις προϋποθέσεις για την τέλεση γάμου δεν αναφέρεται στη διαφορά του φύλου. Με την έννοια αυτή η ισχύουσα νομοθεσία που δεν απαγορεύει ρητά την τέλεση γάμου μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου επιτρέπει κατ΄ αντιδιαστολή τους γάμους αυτούς».
Όπως μάλιστα υποστηρίζει η κ. Παπαζήση, η διεύρυνση της ερμηνείας της διάταξης ανταποκρίνεται στη συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της ισότητας, του σεβασμού της προσωπικότητας, της προστασίας της οικογένειας, και πραγματώνει την αρχή της αξίας του ανθρώπου ως στοιχείου του πολιτεύματος.
Τα μέλη της ΟΛΚΕ επικαλούνται επιπλέον και το ψήφισμα που εξέδωσε το 1994 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το οποίο ζητούσε από τα κράτη- μέλη να απαλείψουν από τις νομοθεσίες τους την κάθε διάκριση εις βάρος των ομοφυλοφίλων και ειδικά να επιτρέψουν τον γάμο μεταξύ τους, ενώ η ευρωπαϊκή σύμβαση του Άμστερνταμ απαιτεί από τις χώρες να απαλείψουν από τη νομοθεσία τους κάθε διάκριση, μεταξύ άλλων «και λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού».
«Το έγγραφο του κ. Σανιδά μας γυρίζει στον Μεσαίωνα. Ουσιαστικά τάσσεται υπέρ των διακρίσεων στη βάση του σεξουαλικού προσανατολισμού, τη στιγμή μάλιστα που ο ίδιος παραδέχεται ότι ο νόμος δεν απαγορεύει τον γάμο ατόμων του ίδιου φύλου» σχολίασε ο βουλευτής του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Τάσος Κουράκης.