Παρέμβαση της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών για το επιτόκιο στις αναδρομικές αυξήσεις

0

Ενοχλημένη εμφανίζεται η Ένωση Διοικητικών Δικαστών από δημοσιεύματα του Τύπου, που αναφέρονται στις επιδικασθείσες από το «Μισθοδικείο» αναδρομικές αυξήσεις στις συντάξεις δικαστικών λειτουργών με επιτόκιο 10% αντί 6% που ισχύει για τους άλλους Έλληνες πολίτες.

Σε ανακοίνωσή της η Ένωση επισημαίνει ότι το Μισθοδικείο θεσμοθετήθηκε για την εκδίκαση των αξιώσεων των δικαστικών λειτουργών, καθώς εκτιμήθηκε ότι τις αξιώσεις αυτές δεν έπρεπε να τις δικάζουν οι ίδιοι οι δικαστικοί λειτουργοί.

Για το λόγο αυτό το Δικαστήριο απαρτίζεται μόνο κατά το 1/3 από ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς, ενώ κατά τα υπόλοιπα 2/3 από καθηγητές πανεπιστημίου και δικηγόρους.

Παράλληλα τονίζεται στην ανακοίνωση ότι τα διοικητικά δικαστήρια από το έτος 2002 έχουν δεχθεί ότι η σχετική διάταξη που καθιερώνει προνομιακό επιτόκιο υπέρ του Δημοσίου αντιβαίνει στο άρθρο 4 παρ. 1 του Συντάγματος και επιδικάζουν αξιώσεις ιδιωτών κατά του Δημοσίου και των λοιπών ΝΠΔΔ με το τρέχον επιτόκιο υπερημερίας.

Αναφέρεται δε ότι και το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει υιοθετήσει τις παραπάνω απόψεις (βλ. υπ΄αριθμ 2224/2005, 1151/2006 ΣτΕ), ενώ το θέμα θα κριθεί τελικώς από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, λόγω της αντίθετης θέσης της Ολομέλειας του Α.Π.(3/2006).

Σχόλια