Παρέμβαση της Συντονιστικής Δικηγορικών Συλλόγων για την ΕΛΣΤΑΤ

0

Έγγραφο σχετικά με την υπόθεση παράνομης διόγκωσης του ελλείμματος του 2009 από την ΕΛΣΤΑΤ, απέστειλε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου η Συντονιστική Επιτροπή Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, εκφράζοντας, μεταξύ άλλων, την πρόθεσή της να παρακολουθεί στενά το ζήτημα, μέχρι την τελική έκβασή του.

Η Επιτροπή ζητά την ουσιαστική, πλήρη και εξονυχιστική διερεύνηση των καταγγελιών σχετικά με την ενδεχόμενη διάπραξη σοβαρών αξιόποινων πράξεων από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) αναφορικά με τυχόν σκόπιμη και μεθοδευμένη διόγκωση του αναθεωρημένου κρατικού ελλείμματος του 2009, προκειμένου να απομειωθεί η διαπραγματευτική ικανότητα της χώρας, κατά την υπαγωγή της στους διεθνείς και ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης.

Στην επιστολή [PDF] εκφράζονται προβληματισμοί για τις επανειλημμένες παρεμβάσεις στο έργο της δικαιοσύνης, τις οποίες καταγγέλλουν σχετικά δημοσιεύματα και αναφορές του ΔΣΑ. Ιδιαίτερη δε αναφορά γίνεται στην πρόσφατη καταγγελία για παράνομους χειρισμούς της 5ης ειδικής ανακρίτριας που χειριζόταν την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ, η οποία φέρεται να ζήτησε από κρίσιμο μάρτυρα συνάντηση «εκτός γραφείου».

Η Συντονιστική Επιτροπή συγχαίρει την Εισαγγελία για την πρόσφατη παρέμβασή [Link] της, χαιρετίζοντας τα αιτήματα διερεύνησης καταγγελιών και τυχόν πειθαρχικών ευθυνών από την Εισαγγελία Εφετών και το Συμβούλιο Επιθεώρησης των Δικαστηρίων.

Τέλος, οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Ελλάδος αναλαμβάνουν τη δέσμευση στενής παρακολούθησης της υπόθεσης και συνεχούς υποβολής αιτημάτων διαφάνειας και τεκμηριωμένης δικαστικής έρευνας, ανταποκρινόμενοι στο θεσμικό ρόλο τους, στα πλαίσια προστασίας του εθνικού συμφέροντος.
 

Σχόλια