Παρέμβαση του ΔΣΑ για τις καταγγελίες περί εκμετάλλευσης εργαζομένων με stage από δικηγόρους

0

Δημοσιεύματα που αναφέρονταν σε εκμετάλλευση εργαζομένων με stage από δικηγόρους προκάλεσαν την παρέμβαση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, ο οποίος με χθεσινή ανακοίνωσή του καταδικάζει την περαιτέρω εκμετάλλευση των ανθρώπων που υπογράφουν «ψευδεπίγραφες συμβάσεις stage».
Αναλυτικά, η ανακοίνωση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΣΑ έχει ως εξής:
«Στο επίκεντρο της δημοσιότητας έχουν βρεθεί –και δικαίως– οι ψευδεπίγραφες συμβάσεις stage, ήτοι η επαίσχυντη εκμετάλλευση της ελπίδας για μία θέση εργασίας, για μία θέση στη ζωή. Στο πλαίσιο αυτό, στοχοποιούνται δικηγόροι και δικηγορικές πρακτικές, διά των οποίων επιχειρείται δήθεν άγρα πελατείας και αθέμιτη επαύξηση των αποδοχών τους. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, στην περίπτωση που τα δημοσιεύματα ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, καταδικάζει την ενδεχόμενη περαιτέρω εκμετάλλευση των ανθρώπων αυτών. Οι δικηγόροι, οφείλουν να ενεργούν για τη λύση του προβλήματος και όχι βεβαίως να αποτελούν μέρος αυτού.
Πρέπει να επισημανθεί ότι, σύμφωνα με το νόμο, ο δικηγόρος για κάθε εργασία δικαστική ή εξώδικη, δικαιούται να λάβει αμοιβή. Στην προκειμένη περίπτωση, πολλά είναι τα νομικά ζητήματα που μπορεί να ανακύψουν από τη μεταχείριση των εργαζομένων και επαναλαμβανόμενη απασχόληση σε εικονικά προγράμματα stage, για τα οποία απαιτείται η προσφυγή στα Δικαστήρια. Περαιτέρω και μία ενδεχόμενη νομοθετική ρύθμιση προϋποθέτει τη συνδρομή νομικής γνώσης και ο Δικηγορικός Σύλλογος διά των μελών του είναι πάντα πρόθυμος να συμβάλει σε μία τέτοια επίλυση. Ωστόσο, δέον είναι για όποιες σχετικές εργασίες γίνονται από δικηγόρους, ν’ αναζητούνται εύλογες αμοιβές, λαμβανομένου επιπροσθέτως υπ’ όψιν ότι οι συγκεκριμένοι εντολείς είναι τα οικονομικά και κοινωνικά θύματα μίας απαράδεκτης, επί σειρά ετών, τακτικής και πολιτικής».

Σχόλια