Παρουσιάστηκε το νέο σχέδιο νόμου για τη διασφάλιση του απορρήτου των τηλεπικοινωνιών

0

Με αφορμή την υπόθεση των υποκλοπών, παρουσιάσθηκε χθες το νέο νομοσχέδιο για την ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου διασφάλισης του απορρήτου της τηλεφωνικής επικοινωνίας.

Το σχέδιο, το οποίο παρουσιάσθηκε από τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Επικοινωνιών Αναστάση Παπαληγούρα και Μιχάλη Λιάπη, προβλέπει βαρύτατες ποινές, πρόστιμα και αστικές κυρώσεις σε εταιρείες κινητής τηλεφωνίας που δεν γνωστοποιούν άμεσα στην ΑΔΑΕ τυχόν παραβίαση του απορρήτου, ενώ επιτρέπει κατ’ εξαίρεση και μόνο με εισαγγελική εντολή, την παραβίαση του απορρήτου σε περιπτώσεις εθνικής ασφάλειας ή παιδικής πορνογραφίας.

Το νέο νομοσχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, εξειδίκευση των υποχρεώσεων των παρόχων κινητής και σταθερής τηλεφωνίας για την ασφάλεια τόσο των εγκαταστάσεων όσο και των συστημάτων υλικού και λογισμικού που χρησιμοποιούνται, ενώ εισάγει το θεσμό του Ειδικού Σχεδίου Πολιτικής Ασφάλειας για την προστασία του απορρήτου της επικοινωνίας με ευθύνη του παρόχου.

Παράλληλα εισάγει ένα νέο θεσμό, βάσει του οποίου ο πάροχος υποχρεούται να καταγράφει το είδος των διαχειριστικών λειτουργιών που επιχειρούνται στο λογισμικό κάθε ψηφιακού Κέντρου μεταγωγής – log files, ενώ σημαντική ρύθμιση αποτελεί η εισαγωγή στον ποινικό μας κώδικα νέων ποινικών διατάξεων για την αποτελεσματικότερη προστασία της ασφάλειας των επικοινωνιών.

Ωστόσο το νέο νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνει καθόλου ρυθμίσεις για το διαδίκτυο, σε μια εποχή μάλιστα, που ήδη έχουν ξεκινήσει προγράμματα τηλεφωνίας μέσω Διαδικτύου.

Σχόλια