Πειθαρχική δίωξη σε δικηγόρο που «εμπορευόταν ελπίδα» σε βάρος πελάτη του

0

Την ποινή της προσωρινής παύσης των έξι μηνών επέβαλε το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών σε δικηγόρο για αναξιοπρεπή συμπεριφορά σε βάρος πελάτη του.

Συγκεκριμένα ο δικηγόρος απέσπασε χρήματα από πελάτη του, πτυχιούχο της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου της αλλοδαπή, ως αμοιβή για την άσκηση διοικητικής προσφυγής αναβαθμολόγησης γραπτών δημοσίου διαγωνισμού, στον οποίο ο φοιτητής είχε αποτύχει, γνωρίζοντας ωστόσο ότι η νομοθεσία δεν παρέχει τη δυνατότητα άσκησης τέτοιου ένδικου μέσου.

Ο δικηγόρος είχε αναλάβει την υποχρέωση έναντι του πελάτή του να αποδώσει τα χρήματα μέσα σε δύο μήνες σε περίπτωση μη επιτυχούς εκβάσεως της αναβαθμολόγησης, παρ΄ όλα αυτά αρνήθηκε να επιστρέψει τα χρήματα παρά της οχλήσεις του πελάτη του.

Η πειθαρχική απόφαση υπογραμμίζει ότι η συμπεριφορά του εγκαλούμενου δικηγόρου είναι χαρακτηριστικά αναξιοπρεπής, καθώς αναμείχθηκε, επ΄ αμοιβή, σε υποθέσεις που απάδουν στο κύρος, την αξιοπρέπεια και τον δημόσιο χαρακτήρα του λειτουργήματος του δικηγόρου. Σύμφωνα με την πειθαρχική απόφαση ο δικηγόρος έκανε «εμπορία ελπίδας» για κέρδη, υποσχόμενος δυνατότητα αναβαθμολόγηση των γραπτών του διαγωνισμού, αν και γνώριζε ότι δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα από το νόμο.

Σχόλια