Πειθαρχική έρευνα κατά του προέδρου της Ένωσης Εισαγγελέων

0

Ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδάς διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής πειθαρχικής έρευνας σε βάρος του προέδρου της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδας, Σωτ. Μπάγια για την κριτική που άσκησε αναφορικά με τη λειτουργία της Δικαιοσύνης σε συνέντευξή του.

«Θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι ότι ουδείς είναι υπεράνω κριτικής», δήλωσε ο κ. Μπάγιας.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων με αφορμή την σε βάρος του έρευνα δήλωσε ότι κλήθηκε κατόπιν εντολής του κ. Σανιδά να δώσει εξηγήσεις για τη συνέντευξη που παραχώρησε και στην οποία ασκούσε κριτική για τη λειτουργία της δικαιοσύνης.

«Λυπάμαι. Λυπάμαι βαθύτατα για την ενέργεια αυτή του κ. Σανιδά, διότι η ελευθερία του λόγου και η άσκηση κριτικής αποτελούν θεμελιώδη ατομικά δικαιώματα – συνταγματικά κατοχυρωμένα. Επισημαίνω ακόμη ότι σύμφωνα με τον οργανισμό των δικαστηρίων (άρθρο 91 παρ. 5) η δημόσια έκφραση γνώμης και κριτικής από δικαστικούς λειτουργούς, όταν μάλιστα γίνεται στο πλαίσιο συνδικαλιστικής δραστηριότητας, δεν μπορεί να αποτελέσει πειθαρχικό παράπτωμα.

»Δε διεκδικώ το αλάθητο της κριτικής μου. Διεκδικώ όμως το δικαίωμά μου να μπορώ να ασκώ κριτική. Και θα επιμείνω στο δικαίωμά μου αυτό», υποστήριξε ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών και τρεις δικαστικές ενώσεις (Ένωση Δικαστικών Λειτουργών Συμβουλίου Επικρατείας, Ένωση Δικαστικών Λειτουργών Ελεγκτικού Συνεδρίου και Ένωση Διοικητικών Δικαστών), σε κοινή ανακοίνωσή τους, αναφέρουν ότι δημιουργείται μέγα θέμα με την πειθαρχική προκαταρκτική έρευνα σε βάρος του κ. Μπάγια.

Σχόλια