Πέρασε το νομοσχέδιο για την αποσυμφόρηση των φυλακών

0

Το νομοσχέδιο για την αποσυμφόρηση των φυλακών ψηφίστηκε από την ολομέλεια της βουλής με ομοφωνία των κομμάτων σε οκτώ άρθρα.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σωτήρης Χατζηγάκης, έκανε αποδεκτές δύο τροπολογίες του ΠΑΣΟΚ και μία του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ επιφυλάχθηκε να μελετήσει και τις υπόλοιπες που κατέθεσαν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Ειδικότερα, στο σχέδιο νόμου έγινε δεκτή και ενσωματώθηκε η τροπολογία του υπουργού Δικαιοσύνης με την οποία καθορίζονται οι προϋποθέσεις βάσει των οποίων θεωρείται κάποιος ως χρήστης, ως εξής: «Για τις ναρκωτικές ουσίες της ηρωίνης, κοκαΐνης και κατεργασμένης κάνναβης, θεωρείται -εκτός αν το δικαστήριο κρίνει αλλιώς- ότι καλύπτει τις ανάγκες ενός χρήστη, έστω και εξαρτημένου, όταν το όριο της κατασχεθείσης ποσότητας κάθε επιμέρους ναρκωτικής ουσίας, ανεξαρτήτως καθαρότητας, δεν υπερβαίνει το μικτό με την άμεση συσκευασία βάρος του 1,5 γραμμαρίου ηρωίνης ή κοκαΐνης, των 20 γραμμαρίων ακατέργαστης κάνναβης και των 2,5 γραμμαρίων κατεργασμένης κάνναβης».

Σύμφωνα με τις τροπολογίες αυξάνονται οι ποσότητες ναρκωτικών με τις οποίες θεωρείται κάποιος χρήστης, όταν συλλαμβάνεται και προσμετράται ως ελαφρυντικό η επιτυχής ολοκλήρωση θεραπευτικού προγράμματος.

Οι ποσότητες γίνονται πλέον 1,5 γραμμάριο για ηρωίνη και κοκαΐνη και 20 γρ. για ακατέργαστη κάνναβη και 2,5 γρ. για κατεργασμένη.

Με την ψήφιση του άρθρου 20 διαφοροποιούνται οι όροι αποφυλάκισης κρατουμένων ως εξής: «Η απόλυση υπό όρο χορηγείται εφόσον ο κατάδικος νοσεί από σύνδρομο επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας (AIDS), από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια και υποβάλλεται σε τακτική αιμοκάθαρση, από ανθεκτική φυματίωση ή είναι τετραπληγικός, καθώς και από κίρρωση του ήπατος με αναπηρία άνω του 67% ή από γεροντική άνοια έχοντας υπερβεί το 80στό έτος της ηλικίας του. Στην κατηγορία αυτή της ρύθμισης εμπίπτουν και οι κρατούμενοι που πάσχουν από κακοήθη νεοπλασία τελικού σταδίου».
Βάσει του σχεδίου νόμου θα είναι, επίσης, ελεύθερη η διακίνηση του Τύπου στις φυλακές.

Σχόλια