Πιθανές απάτες ελληνικών εταιριών με επιδοτήσεις της Ε.Ε. σύμφωνα με την Κομισιόν

0

Απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη, η Κομισιόν παραδέχεται ότι υπάρχουν ενδείξεις πιθανής απάτης εκ μέρους ελληνικών εταιρειών, οι οποίες λαμβάνουν επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο κ. Παπαδημούλης είχε επισημάνει ότι 12 εταιρίες της Βόρειας Ελλάδας που επιδοτούνταν από τον αναπτυξιακό νόμο, λάμβαναν κοινοτικές επιδοτήσεις και εξαπατούσαν με τη βοήθεια δύο ελβετικών εικονικών εταιρειών το ελληνικό Δημόσιο.

Σύμφωνα με την απάντηση της Κομισιόν, αξιολόγηση των πραγματικών περιστατικών έχει ξεκινήσει και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) παράλληλα με την προκαταρτική έρευνα που διεξάγει το ΣΔΟΕ, ύστερα από εντολή της Εισαγγελίας Αθηνών. Η OLAF αποφάσισε να ανοίξει φάκελο μετά από το αίτημα συνδρομής που της υπέβαλαν οι ελβετικές δικαστικές αρχές όσον αφορά την εκτέλεση δικαστικής παραγγελίας που απέστειλαν στις ελληνικές δικαστικές αρχές.

Επιπλέον, σημειώνεται ότι η συνεργασία με τις ελβετικές αρχές διεξάγεται σε πολύ ευνοϊκό πλαίσιο συνεργασίας, ιδιαίτερα μετά από την υπογραφή λεπτομερούς συμφωνίας για την καταπολέμηση της απάτης, που υπέγραψε τον Οκτώβριο του 2004 η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη–μέλη της με την Ελβετία.

Τέλος, η Κομισιόν τονίζει ότι αν επιβεβαιωθούν οι ενδείξεις θα ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία των κονδυλίων της Κοινότητας.

Σχόλια