Ποινικές διώξεις για εμπόριο προσωπικών δεδομένων

0

Ποινική δίωξη εναντίον 40 ιδιωτικών εταιρειών και δημοσίων υπηρεσιών άσκησε η Εισαγγελία Αθηνών για εμπόριο ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων. Οι ποινικές διώξεις ασκήθηκαν σε βαθμό κακουργήματος και πλημμελήματος, ύστερα από προανάκριση διάρκειας επτά μηνών.

Την προανάκριση παρήγγειλε ο προϊστάμενος Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Δ.Παπαγγελόπουλος και διενεργήθηκε από την αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Α.Θεοδωροπούλου.

Η προανακριτική διαδικασία ανέδειξε συγκλονιστικές περιπτώσεις ύποπτης διαρροής προσωπικών δεδομένων, στις οποίες εμπλέκονται ακόμη και δημόσιες υπηρεσίες. Για παράδειγμα, εκπρόσωπος δημόσιας υπηρεσίας παραδέχθηκε στην προανάκριση ότι μέσω άλλης δημόσιας υπηρεσίας απεκόμισε απόρρητα στοιχεία ιατρικού χαρακτήρα για υποψήφιο οδηγό.

Αλλες κατηγορίες επιχειρήσεων που μπαίνουν τώρα στο στόχαστρο του τακτικού ανακριτή μετά την άσκηση ποινικών διώξεων είναι πολύ γνωστό μαιευτήριο της Αθήνας, εταιρείες κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, τράπεζες, εταιρεία που κατασκευάζει και διακινεί cd-rom.