Ποινικές διώξεις κατά παντός υπευθύνου για υπεξαίρεση πετρελαίου στο ΑΠΘ

0

Η εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης άσκησε ποινικές διώξεις κατά παντός υπεύθυνου για την υπεξαίρεση μεγάλων ποσοτήτων πετρελαίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών, Ευάγγελος Μαδεμλής, άσκησε ποινικές διώξεις κατά παντός υπευθύνου για τέσσερα κακουργήματα και δύο πλημμελήματα.

Τα κακουργήματα αφορούν στην υπεξαίρεση πετρελαίου με τη ζημιά να υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ, στην άμεση συνέργεια, στην ψευδή βεβαίωση και στην ηθική αυτουργία.
Επιπλέον, ποινικές διώξεις ασκήθηκαν για τα πλημμελήματα της ψευδούς βεβαίωσης και της ηθικής αυτουργίας σε αυτήν. Για περαιτέρω διερεύνηση, η υπόθεση ανατέθηκε σε ειδικό ανακριτή ο οποίος ενδέχεται να ασκήσει συμπληρωματικές διώξεις στην περίπτωση που διαπιστώσει την τέλεση περισσότερων αδικημάτων.

Σύμφωνα με το πόρισμα της ΕΔΕ, στην υπόθεση εμπλέκεται ομάδα ατόμων από τον χώρο του ΑΠΘ αλλά και έξω από αυτόν.

Η υπεξαίρεση, που υπολογίζεται σε 7 εκατομμύρια ευρώ για την απώλεια 8,2 εκατομμυρίων λίτρων πετρελαίου, τελούνταν μεθοδικά από το 1999 έως τον Απρίλιο του 2004, οπότε παραδόθηκε η τελευταία παραγγελία πετρελαίου στο Ίδρυμα.

Σχόλια