Ποινικό αδίκημα η εκ προθέσεως ρύπανση της θάλασσας, σύμφωνα με το Ευρωκοινοβούλιο

0

Υπερψηφίστηκε από το Ευρωκοινοβούλιο η έκθεση της Ολλανδής ευρωβουλευτού Κόριεν Βόρτμαν Κουλ, σύμφωνα με την οποία η εκ προθέσεως ρύπανση της θάλασσας θα αποτελεί πλέον ποινικό αδίκημα.

Με την έκθεση προτείνεται Οδηγία βάσει της οποίας, η ηθελημένη ρύπανση θα χαρακτηρίζεται ως ποινικό αδίκημα και θα πάψει να θεωρείται ως απλή παράβαση, ενώ σύντομα αναμένεται απόφαση-πλαίσιο η οποία θα θεσπίζει τις σχετικές κυρώσεις. Στις σοβαρότερες περιπτώσεις οι κυρώσεις θα είναι ποινές φυλάκισης ή βαριά πρόστιμα, ενώ θα κατοχυρώνεται η νομική δυνατότητα δίωξης των υπαιτίων θαλάσσιας ρύπανσης, χωρίς να προηγείται κατ ανάγκη η δίωξη του πλοιάρχου ή των πληρωμάτων.

Η ελληνική αντιπροσωπεία με δήλωσή της εξηγεί ότι ορισμένες διατάξεις της οδηγίας αυτής, υπερβαίνουν σε αυστηρότητα τις διατάξεις της Διεθνούς Σύμβασης για την Πρόληψη της Ρύπανσης από Πλοία.

Παράλληλα, το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε τη δημιουργία Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής. Η Επιτροπή θα πρέπει να καταθέσει έως το 2006 σχετική μελέτη σκοπιμότητας για τη θέσπιση ακτοφυλακής επιφορτισμένης ειδικά με την πρόληψη και την αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης.

Σχόλια