Πρώτη πανελλαδική δικαίωση οφειλέτη δανείου σε ελβετικά φράγκα

0

 

 

Με μια πρωτoποριακή απόφαση του, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ξάνθης, έκρινε καταχρηστικό και άκυρο τον όρο της δανειακής σύμβασης δανείου, με τον οποίο ο οφειλέτης υποχρεούται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του προς την τράπεζα σε ευρώ, με βάση την τρέχουσα τιμή πώλησης του νομίσματος χορήγησης την ημέρα καταβολής.

Με την υπ’αριθ. 23/2014 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου, οι καταβολές που πραγματοποιεί ο οφειλέτης σε ευρώ, πρέπει να υπολογίζονται από την τράπεζα σε ελβετικά φράγκα, με βάση την μεταξύ των δύο νομισμάτων συναλλαγματική ισοτιμία που ίσχυε κατά την ημέρα εκταμίευσης του δανείου.

Έτσι, δικαιώνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα οφειλέτης δανείου σε ελβετικά φράγκα και δημιουργείται δεδικασμένο για μεγάλο αριθμό πολιτών που έχουν λάβει δάνεια σε συνάλλαγμα και ειδικότερα σε ελβετικά φράγκα.

Σχόλιο του Δικηγόρου κ. Απόστολου Β. Χατζησταμάτη:

“Το δικηγορικό γραφείο «Α. Χατζησταμάτη-Δ. Παρτσαλίδου» έχει την τιμή να σας γνωστοποιήσει την έκδοση πρώτης πανελλαδικά θετικής απόφασης υπέρ δανειολήπτη-οφειλέτη, εντολέα του γραφείου μας, η οποία αφορά δάνειο σε συνάλλαγμα – ελβετικά φράγκα.
Με την πρωτοποριακή αυτή απόφαση (υπ’αριθ. 23/2014 του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ξάνθης) δημιουργείται ένα σημαντικό δεδικασμένο για πολίτες που έχουν λάβει δάνεια σε συνάλλαγμα, όπως είναι και τα δάνεια σε ελβετικά φράγκα.
Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ξάνθης έκρινε καταχρηστικό και άκυρο, τον όρο της δανειακής σύμβασης δανείου, με τον οποίο ο οφειλέτης υποχρεούται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του προς την τράπεζα σε ευρώ με βάση την τρέχουσα τιμή πώλησης του νομίσματος χορήγησης την ημέρα καταβολής.
Αποτέλεσμα αυτών είναι πλέον οι καταβολές που πραγματοποιεί οφειλέτης σε ευρώ, να πρέπει να υπολογίζονται από την τράπεζα σε ελβετικά φράγκα, με βάση την μεταξύ των δύο νομισμάτων συναλλαγματική ισοτιμία που ίσχυε κατά την ημέρα εκταμίευσης του δανείου.
Με την ανωτέρω απόφαση απεγκλωβίζονται δανειολήπτες που ενώ επί σειρά ετών αποπλήρωναν κανονικά το δάνειο τους, βρέθηκαν να χρωστούν στις τράπεζες μετά από χρόνια τα ίδια ή και παραπάνω χρήματα από όσα είχαν πάρει στην αρχή.
Η δικαστική αυτή απόφαση αποτελεί σταθμό για πλήθος πολιτών που έλαβαν δάνεια σε ελβετικά φράγκα, αφού επέλυσε ένα μεγάλο οικονομικό, πολιτικό, κοινωνικό και νομικό πρόβλημα.
Η Ελληνική Δικαιοσύνη που αποτελούσε και αποτελεί το καταφύγιο των αδυνάτων για μια ακόμη φορά τους προστάτεψε.”

Με εκτίμηση,
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Β. ΧΑΤΖΗΣΤΑΜΑΤΗΣ

ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

www.chatzistamatis.gr

Tο πλήρες κείμενο της απόφασης.

 

 

Σχόλια