Πολ. Πρωτοδικείο: Δικαιώνει τη Μονή Βατοπεδίου κατά του Κώστα Βαξεβάνη

0

Μερική δικαίωση για τη Μονή Βατοπεδίου από την απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου, συμφωνα με την οποία ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης υποχρεώνεται να καταβάλει χρηματική αποζημίωση 10.000 ευρώ στην Ιερά Μονή για δημοσιεύματα στον ηλεκτρονικό και έντυπο Τύπο, με αφορμή την υπόθεση των ανταλλαγών του δημοσίου και της Μονής.

Με την απόφασή του αρ. 6148/2013, το δικαστήριο δικαιώνει εν μέρει τη Μονή, καθώς δεν κάνει δεκτό το αίτημά της, για απαγόρευση αναφοράς στο μέλλον από τον δημοσιογράφο σε θέματα που την αφορούν. Επίσης, το δικαστήριο απέρριψε τις αιτιάσεις της Μονής για δυσφημιστικούς χαρακτηρισμούς στο θέμα της ανταλλαγής της Βιστωνίδας και αποφάνθηκε ότι η υπόθεση δεν έχει κριθεί από τη δικαιοσύνη, ενώ το ιδιοκτησιακό καθεστώς παραμένει αδιευκρίνιστο.

Η απόφαση των δικαστών αφορά κυρίως δημοσίευμα στο περιοδικό Επίκαιρα το 2010, που αποτελούσε αναδημοσίευση από τον ιστότοπο του δημοσιογράφου, με τίτλο «Βατοπέδι-Συνωμοσία, Αποκρυφισμός και Εξουσία» και υπότιτλο «Ράσα με σπέρμα, αίμα και πολιτική από τις προφητείες και τις ενοράσεις έως την επιχειρηματική διορατικότητα».

Επίσης σε ότι αφορά ισχυρισμούς του δημοσιογράφου για το προσκύνημα της Αγίας Ζώνης με σχετική αναφορά σε «οικονομικό κίνητρο» που απέδιδε στον ηγούμενο, το δικαστήριο απεφάνθη ότι δεν αποδείχθηκε.

 

Σχόλια