Πολίτης δικαιώθηκε από το ΣτΕ για παράνομη κράτηση

0

Το Συμβούλιο της Επικρατείας απεφάνθη ότι δικαιούται αποζημίωσης ο πολίτης, ο οποίος
οδηγήθηκε στη φυλακή με το μέτρο της προσωποκράτησης, αλλά κρατήθηκε παράνομα μαζί με κρατουμένους του κοινού Ποινικού Δικαίου και όχι σε ιδιαίτερο χώρο, όπως προβλέπει ο νόμος για τους οφειλέτες.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας δέχθηκε ότι η έλλειψη χώρου κράτησης αποτελεί το γενεσιουργό λόγο της παρανομίας και δεν μπορεί να συνεκτιμηθεί ως λόγος άρσης ή περιορισμού της υποχρέωσης για αποζημίωση.

Ο πολίτης, πριν από 12 χρόνια, συνελήφθη και κρατήθηκε στην Α πτέρυγα του Κορυδαλλού, με άλλους κρατουμένους κυρίως για οικονομικά αδικήματα, καθώς δεν υπήρχε ειδικός χώρος για εγκλεισμό κρατουμένων για χρέη, όπως προβλέπει το άρθρο 1050 του Κ.Πολ.Δικονομίας.

Διατάχθηκε δε, η προσωπική του κράτηση για 12 μήνες, με απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, επειδή δεν κατέβαλε χρέος ύψους 21,5 εκατομμυρίων δρχ. σε ΑΕ, που προέκυψε από ακάλυπτες επιταγές.

Αποφυλακίστηκε μετά από 3,5 μήνες, καθώς υπέστη ανακοπή, και υπέβαλε αγωγή αποζημίωσης 30 εκατομμυρίων δρχ. για ηθική βλάβη.

Πρωτοδίκως του επιδικάστηκε αποζημίωση 10 εκατομμυρίων δρχ., αλλά το Εφετείο δέχθηκε μεν ότι υπήρξε ηθική βλάβη, αφού εξαναγκάστηκε να συγχρωτίζεται με ποινικούς κρατουμένους και υφίστατο προπηλακισμούς, αλλά δεν επιδίκασε αποζημίωση.

Έτσι, προσέφυγε στο ΣτΕ, που αναίρεσε την εφετειακή απόφαση και ανέπεμψε την υπόθεση στο Εφετείο, για να επιδικάσει το ύψος της αποζημίωσης, που θα λάβει.

Σχόλια