Πράσινο φως από το ΣτΕ για προσωρινή επαναλειτουργία της ΕΑΒ

0

Η επικεφαλής του Ε Τμήματος του ΣτΕ, Αγγελική Θεοφιλοπούλου, με προσωρινή διαταγή της ζητεί την επαναλειτουργία της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας. Η ΕΑΒ, εγκατεστημένη στη ΒΙ.ΠΕ. Τανάγρας, είχε διακόψει τη λειτουργία της, την 18η Ιανουαρίου, κατόπιν σχετικής διαταγής της αντινομάρχου Βοιωτίας, καθώς δεν είχε εφοδιαστεί με την υποχρεωτική, σύμφωνα με την υπ αριθμ. 13588/725/2006 υπουργική απόφαση, άδεια διαχειρίσεως επικίνδυνων αποβλήτων
Η προσωρινή διαταγή της αναστολής της απόφασης της αντινομάρχου τελεί υπό τον όρο της διενέργειας εβδομαδιαίων «δειγματοληψιών των υγρών αποβλήτων των κλάδων παραγωγής της ΕΑΒ προς τον τελικό αποδέκτη με μέριμνα της ιδίας, καθώς και της διενέργειας ανά μήνα όμοιων δειγματοληψιών από πιστοποιημένο φορέα (π.χ. Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο)». Στις δειγματοληψίες υπάρχει η δυνατότητα να παρίσταται και εκπρόσωπος της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία ισχυρίζεται ότι η απόφαση αναστολής λειτουργίας ήταν αντισυνταγματική και παράνομη καθώς στερείται αιτιολογίας, ενώ κατηγορεί τη νομαρχία για παράβαση της αρχής της αναλογικότητας. Επιπλέον, η εταιρεία υποστηρίζει ότι η έλλειψη της άδειας διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων οφείλεται στην διετή καθυστέρηση της αρμόδιας διεύθυνσης του υπουργείου Περιβάλλοντος να εκδώσει την τροποποίηση της εγκρίσεως περιβαλλοντικών όρων της ΕΑΒ.

Σχόλια