Πράσινο φως από το Συμβούλιο της Επικρατείας για το νέο πειθαρχικό κώδικα των αστυνομικών

0

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε νόμιμο το προεδρικό διάταγμα για το νέο πειθαρχικό κώδικα των αστυνομικών, ο οποίος έχει κατατεθεί από τον υπουργό Εσωτερικών, Προκόπη Παυλόπουλο.
Σύμφωνα με το νέο κώδικα απειλούνται με απόταξη από το Σώμα οι αστυνομικοί που προσφέρουν υπηρεσίες φύλαξης (security) εκτός υπηρεσίας και όσοι συμμετέχουν σε απεργίες. Επιπλέον, γίνονται πιο αυστηρές οι κυρώσεις, που φθάνουν μέχρι και την απόταξη, για βίαιη συμπεριφορά αστυνομικών οργάνων.

Ειδικότερα με απόταξη από το Σώμα, θα τιμωρείται η παροχή υπηρεσιών, συλλογής πληροφοριών για λογαριασμό τρίτων, φρούρησης, ή φύλαξης ή προστασίας προσώπων ή πραγμάτων. Με απόταξη θα τιμωρείται και η οποιαδήποτε απασχόληση αστυνομικού σε μπαρ και νυκτερινά κέντρα διασκέδασης.
Με απόταξη απειλείται, επίσης, όποιος αστυνομικός συμμετέχει σε κάθε μορφής απεργία ενώ η προηγούμενη διατύπωση έκανε λόγο απλώς για συμμετοχή σε απεργία. Θα αποτάσσονται ακόμη και όσοι αστυνομικοί ασκούν δημόσια, προφορικώς ή εγγράφως, κριτική των πράξεων της ιεραρχίας με προσβλητικές ή υποτιμητικές εκφράσεις.
Οι αστυνομικοί, οι οποίοι θα συλλαμβάνονται να διαπράττουν πράξεις που συνιστούν βασανιστήρια και άλλες προσβολές της ανθρώπινης αξιοπρέπειας θα κινδυνεύουν επίσης με απόταξη ενώ θα τιμωρείται αυστηρότερα το παράπτωμα της βάναυσης συμπεριφοράς προς πολίτες και συνάδελφους. Έτσι, αντί ποινής πρόσκαιρης παύσης (15ημερών-4 μηνών), θα τιμωρείται με απόλυση δύο έως έξι μηνών.
Όσον αφορά στις Ένορκες Διοικητικές Εξετάσεις (ΕΔΕ), παραμένει η διάταξη που ορίζει ότι τις διενεργούν ανώτεροι αστυνομικοί, ανεξαρτήτως εάν υπηρετούν στην ίδια υπηρεσία με τον ελεγχόμενο κατώτερό τους. Η μόνη εξαίρεση που εισάγει το νέο πειθαρχικό αστυνομικό δίκαιο αφορά τη περίπτωση που ο αστυνομικός ελέγχεται για πράξεις βασανιστηρίων και προσβολής της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, η οποία τιμωρείται με απόταξη.
Τότε η ΕΔΕ θα γίνεται από αξιωματικό άλλης υπηρεσίας από εκείνη του ελεγχόμενου πειθαρχικά αστυνομικού. Επίσης, δεν αλλάζει τίποτα σημαντικό στη διαδικασία διενέργειας των ΕΔΕ, έρευνας των καταγγελλομένων σε βάρος αστυνομικών και επιβολής των ποινών.
Οι ανώνυμες ή προφορικές καταγγελίες πολιτών κατά αστυνομικών δεν αποτελούν βάση για πειθαρχική δίωξη. Εάν είναι, όμως, συγκεκριμένες και μπορεί να συνιστούν σοβαρό παράπτωμα, διατάσσεται προκαταρκτική εξέταση.

Σχόλια