Προβληματισμός στα Διοικητικά δικαστήρια για τη συνταγματικότητα του 42%

0

Προβληματισμός επικρατεί στα Διοικητικά Δικαστήρια της χώρας, τα οποία έχουν κληθεί να κρίνουν , τόσο τη συνταγματικότητα του ποσοστού 42%, με βάση το οποίο εκλέχθηκαν από τον α’ γύρο οι νομαρχιακές και δημοτικές Aρχές, όσο και το ζήτημα των λευκών ψηφοδελτίων.

Ωστόσο, όπως και αν αποφανθούν τα Διοικητικά Πρωτοδικεία και Eφετεία, τον τελικό λόγο θα έχει το Συμβούλιο της Eπικρατείας, που από την 1η Φεβρουαρίου θα αρχίσει να δικάζει αναιρέσεις κατά των πρωτόδικων εκλογικών αποφάσεων, κάνοντας αρχή με την απόφαση που διατάζει επαναληπτικές εκλογές σε δήμο της περιφέρειας Θεσσαλονίκης, όπου διαπιστώθηκε εκτεταμένη ακυρότητα ψηφοδελτίων.

Παράλληλα, «πονοκέφαλο» προκαλεί στα δικαστήρια και μια άλλη νομοθετική διάταξη του Υπουργείου Εσωτερικών, η οποία περιλαμβάνεται στο νόμο 3463/06 και αφορά την ποσόστωση των γυναικών κατά τη συμμετοχή τους στις εκλογές των OTA.

H συγκεκριμένη διάταξη έχει προσβληθεί ως αντισυνταγματική, γιατί αντί να προωθήσει τα θετικά μέτρα υπέρ των γυναικών που επιτάσσει το Σύνταγμα, προχωρά σε συρρίκνωσή τους σε σύγκριση με τις αμέσως προηγούμενες εκλογές και το τότε ισχύον νομοθετικό πλαίσιο.

Στο μεταξύ, η Eισαγγελία του Aρείου Πάγου με γνωμοδότησή της ανάβει το πράσινο φως, για να δίνονται μέσω των αρμοδίων κρατικών υπηρεσιών (KHΠYO) τα στοιχεία των διευθύνσεων κατοικίας των φορολογουμένων, ώστε να καθίσταται δυνατός ο έλεγχος των τυχόν παράνομων μεταδημοτεύσεων.

Σχόλια