Προβληματίζουν οι συνθήκες διαβίωσης στις γυναικείες φυλακές

0

Την άμεση αντίδραση της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής που ασχολείται με τις συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας προκάλεσαν τα όσα κατέθεσαν στην Επιτροπή η εκπρόσωπος της «Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων», Ιωάννα Δρόσου και ο εγκληματολόγος, Αγγελής Τσιγκρής.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε, μεταξύ άλλων, ο τρόπος ελέγχου των γυναικών κρατουμένων για να αποτραπεί η είσοδος ναρκωτικών ουσιών στις φυλακές.

Με υπόμνημα-παρέμβαση, που θα σταλεί άμεσα στον υπουργό Δικαιοσύνης, Νίκο Δένδια, η Επιτροπή θα καταγράφει τις συνθήκες διαβίωσης που επικρατούν στις φυλακές, ιδιαίτερα στις γυναικείες και θα ζητούν τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων, μεταξύ αυτών και την άμεση κατάργηση του «κολπικού ελέγχου» των φυλακισμένων γυναικών.

Οι περιγραφές και καταγγελίες της κ.Δρόσου για το πως διεξάγεται ο συγκεκριμένος έλεγχος και η έκκλησή της ότι «πρέπει σήμερα, τώρα, να σταματήσει ο Γγολγοθάς, ο εξαναγκασμός και ο εξευτελισμός της κάθε κρατούμενης», προκάλεσαν τον έντονο προβληματισμό όλων των μελών της Διακομματικής Επιτροπής.

Η κ. Δρόσου έκανε λόγο για «απάνθρωπη και μεσαιωνική κατάσταση», ενώ κατέθεσε στην Επιτροπή επιστολές κρατουμένων που περιγράφουν με συγκλονιστικές λεπτομέρειες τον «βιασμό που υφίστανται με τους ελέγχους, κολπικό και πρωκτικό, στους οποίους εξαναγκάζονται να υποβληθούν».

Θα συνταχθεί, μάλιστα, άμεσα έκθεση, η οποία θα σταλεί στον πρόεδρο της Βουλής, προκειμένου να έρθει προς συζήτηση στην Ολομέλεια, καθώς και στον υπουργό Δικαιοσύνης.

Σχόλια