Πρόεδρος ΔΣ Λάρισας: “Η αυτοδίκαιη αργία των κατηγορούμενων δημ. υπαλλήλων καταργεί το τεκμήριο της αθωότητας”

0

Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Λάρισας, κ. Δ. Κατσαρός, με δηλώσεις του στην εφημερίδα «Επίκαιρα», τονίζει ότι με τις διατάξεις του Ν. 4093/2012 καθώς και με την ακόλουθη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με τις οποίες προβλέπεται η αυτοδίκαιη θέση σε αργία των δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι κατηγορούνται για πλημμελήματα, ακόμα και ήσσονος ποινικής απαξίας, ουσιαστικά καταργείται το τεκμήριο της αθωότητας.

Σύμφωνα με τον κ. Κατσαρό, η Κυβέρνηση με τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις επιχειρεί να θέσει σε αργία τους υπαλλήλους εκμεταλλευόμενη την καθυστέρηση στην απονομή Δικαιοσύνης και να τους καταβάλει μειωμένο το μισθό τους.

Υπενθυμίζεται ότι με την παρ. Ζ’, υποπαράγραφο Ζ3’ του Ν. 4093/2012 προβλέπεται ότι όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι δικαστικοί υπάλληλοι, οι δημοτικοί και κοινοτικοί υπάλληλοι, ανεξαρτήτως της υπηρεσιακής σχέσης δημοσίου δικαίου ή σχέσης εργασίας ιδιωτικού δικαίου, τίθενται σε αυτοδίκαιη αργία μέχρι να εκδοθεί τελεσίδικη αθωωτική απόφαση, με μόνο λόγο ότι παραπέμφθηκαν στο ακροατήριο ποινικού δικαστηρίου, κατηγορούμενοι ακόμα και για πλημμελήματα ήσσονος ποινικής απαξίας ή για αδικήματα, τα οποία δε σχετίζονται με την άσκηση των καθηκόντων τους.

Ο κ. Κατσαρός επισημαίνει ότι με τη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση «παραβιάζεται το τεκμήριο της αθωότητας, το δικαίωμα σε δίκαιη πειθαρχική και ακυρωτική δίκη καθώς και ο σεβασμός στο αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης».

Τέλος, ο κ. Κατσαρός καταλήγει τονίζοντας ότι «οι Δικηγορικού Σύλλογοι έχουν ήδη ασκήσει παρεμβάσεις ενώπιον εθνικών, ευρωπαϊκών και διεθνών δικαιοδοτικών οργάνων προκειμένου να τεθεί ένα τέλος στην κατάφωρη παραβίαση του Κράτους Δικαίου».

Σχόλια