Προκαταρκτική εξέταση για τις καταγγελίες περί κατασκευής γιγαντιαίας αποθήκης στην προστατευόμενη περιοχή του Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα

0

Την άμεση παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Δημήτρη Παπαγεωργίου προκάλεσαν καταγγελίες περί κατασκευής αποθηκευτικού χώρου 12 στρεμμάτων στην προστατευόμενη περιοχή του Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα.
Ο κ. Παπαγεωργίου έδωσε εντολή για κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα, ομότιμο καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Θεμιστοκλή Κουϊμτζή. Τη σχετική έρευνα θα διεξαγάγει ο αρμόδιος για περιβαλλοντικά ζητήματα εισαγγελέας Πλημμελειοδικών, Στέφανος Ζαρκαντζιάς.
Στο μεταξύ, ανεπαρκές χαρακτηρίζει το νομικό πλαίσιο προστασίας της περιοχής ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, ο οποίος γι’ αυτόν τον λόγο κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση ακύρωσης της με αρ. 12966/2009 Κοινής Υπουργικής Απόφασης των υπουργών ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και Μακεδονίας-Θράκης, που αφορά στον χαρακτηρισμό των χερσαίων, υδάτινων και θαλάσσιων περιοχών των εκβολών των ποταμών Γαλλικού, Αξιού, Λουδία και Αλιάκμονα, της Αλυκής Κίτρους και της λιμνοθάλασσας Καλοχωρίου και της ευρύτερης περιοχής τους ως Εθνικού Πάρκου και καθορίζει τις χρήσεις, τους όρους και τους περιορισμούς δόμησης. Όπως επισημαίνει ο σύλλογος σε ανακοίνωσή του, με την ενέργεια αυτή επιδιώκει «τον εξαναγκασμό της πολιτείας σε ριζική, και με όρους αυξημένης περιβαλλοντικής προστασίας, επαναδιαπραγμάτευση του σχετικού πλαισίου».

Σχόλια