Πρόοδος στη συνεργασία ΕΕ – ΗΠΑ για θέματα Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων

0

Η εμβάθυνση της συνεργασίας σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος του τομέα της Δικαιοσύνης και των Εσωτερικών Υποθέσεων ήταν το αντικείμενο της Υπουργικής Συνάντησης ΕΕ-ΗΠΑ που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο. Στη συνάντηση, η οποία οργανώθηκε στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας, προήδρευσαν ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Χαράλαμπος Αθανασίου και ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Βασίλης Κικίλιας.

Στην συνάντηση συμμετείχαν ο Γενικός Εισαγγελέας των ΗΠΑ, κ. Έρικ Χόλντερ, ο Υφυπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, κ. Αλεχάντρο Μεϊόρκας, η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, κα Σεσίλια Μάλμστρεμ και η Γενική Διευθύντρια Δικαιοσύνης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κα Φρανσουάζ Λεμπάι.

Όσον αφορά τα θέματα Δικαιοσύνης, το ζήτημα που κυριάρχησε στην ατζέντα ήταν η προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Πιο συγκεκριμένα, εξετάστηκε η πρόοδος των διαπραγματεύσεων αναφορικά με την «Συμφωνία-Ομπρέλα» (Umbrella Agreement), η οποία θα ρυθμίζει όλα τα θέματα προστασίας δεδομένων στις σχέσεις μεταξύ ΕΕ-ΗΠΑ. Στο πλαίσιο αυτό, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να προωθήσουν νομοθεσία που θα δίδει στους ευρωπαίους πολίτες το δικαίωμα δικαστικής προσφυγής στις ΗΠΑ σε περίπτωση παράνομης αποκάλυψης των προσωπικών τους δεδομένων.

«Χαιρετίζουμε την ανακοίνωση των ΗΠΑ για το δικαίωμα δικαστικής προσφυγής και τη θεωρούμε σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της προώθησης της συνεργασίας ανάμεσα στις δύο πλευρές», τόνισε ο κ. Αθανασίου.

Οι Υπουργοί αναφέρθηκαν επίσης στην διαδικασία μεταρρύθμισης της νομοθετικής προστασίας των προσωπικών δεδομένων που λαμβάνει χώρα τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στην ΕΕ. «Η υπό επεξεργασία μεταρρύθμιση της κοινοτικής νομοθεσίας για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα αποσκοπεί στην ενίσχυση των δικαιωμάτων πολιτών και επιχειρήσεων στην ΕΕ, εξασφαλίζοντας παράλληλα την ίση προστασία των δεδομένων των πολιτών της ΕΕ τόσο εντός όσο και εκτός των συνόρων της Ένωσης», δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης.

Μεγάλη έμφαση δόθηκε και στις κοινές προσπάθειες που έχουν αναληφθεί στους τομείς της ασφάλειας και της καταπολέμησης του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο. Στην πρώτη γραμμή της συζήτησης βρέθηκαν τα συμπεράσματα της Ομάδας Εργασίας ΕΕ-ΗΠΑ για την Ασφάλεια στον Κυβερνοχώρο και το Ηλεκτρονικό Έγκλημα και η λεγόμενη «Παγκόσμια Συμμαχία κατά της Σεξουαλικής Κακοποίησης των Παιδιών στο Διαδίκτυο», στην οποία μέχρι στιγμής συμμετέχουν 50 χώρες.

Η Ομάδα Εργασίας επεσήμανε την ανάγκη συμμετοχής περισσότερων κρατών στην μάχη κατά του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο, έθεσε επί τάπητος τα προβλήματα συνεργασίας που μπορούν να ανακύψουν σε περιπτώσεις διασυνοριακής εγκληματικότητας και έλαβε θέση υπέρ της συνεργασίας ΕΕ-ΗΠΑ σε διεθνείς οργανισμούς , οι οποίοι ασχολούνται με την εγκληματικότητα στο διαδίκτυο.

 

Σχόλια