Προς κατάργηση το μέτρο της φυλάκισης για οφειλέτες του Δημοσίου

0

O υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, σε ομιλία του στη Βουλή προανήγγειλε νέα ρύθμιση με την οποία δεν θα διώκονται ποινικά και δεν θα οδηγούνται στη φυλακή, οι οφειλέτες του Δημοσίου που αποδεδειγμένα αδυνατούν να καταβάλουν τις οφειλές τους.

Ειδικότερα, το υπουργείο Δικαιοσύνης σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, επεξεργάζονται σχετική τροπολογία για αλλαγές στις ποινές φυλάκισης που προβλέπει σήμερα η νομοθεσία για όσους χρωστούν στο Δημόσιο ποσά άνω των 5.000 ευρώ και για διάστημα άνω των 4 μηνών.

Η νέα ρύθμιση προβλέπει ότι για την επιβολή των ποινών θα λαμβάνονται υπόψη το ύψος της οφειλής προς το Δημόσιο και η πραγματική οικονομική και περιουσιακή κατάσταση του οφειλέτη και στόχο έχει να μην καταλήγουν στη φυλακή όσοι αποδεδειγμένα αδυνατούν να εξοφλήσουν τα χρέη τους.

Η οικονομική αδυναμία του οφειλέτη όμως πρέπει να αποδεικνύεται και οι προϋποθέσεις είναι οι εξής:

– Το ύψος της οφειλής. Δηλαδή τα συναρμόδια υπουργεία πρέπει να εξετάζουν αν υπάρχει κλιμακωτή διαβάθμιση της ποινής ανάλογα με το ύψος της οφειλής.

– Η πραγματική οικονομική του κατάσταση του οφειλέτη. Δηλαδή, θα πρέπει να αποδεικνύεται ότι ο οφειλέτης δεν είναι σε θέση να αποπληρώσει το χρέος του. Θα πρέπει να διερευνάται αν προέβη σε δόλιες ενέργειες για να αποφυγή την πληρωμής της οφειλή είτε μεταφέροντας χρήματα σε τράπεζες του εξωτερικού είτε μεταβιβάζοντας τα περιουσιακά του στοιχεία σε συγγενικά πρόσωπα είτε αποκρύπτοντας εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία μέσω offshore εταιριών.
 

Σχόλια