Προσφυγή διαφημιστικής στο ΣτΕ για τις απαγορεύσεις στις διαφημίσεις καπνού

0

Διαφημιστική εταιρεία προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της υπουργικής απόφασης που απαγορεύει κάθε είδους διαφήμιση προϊόντων καπνού από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και ειδικότερα από τα έντυπα.

Η διαφημιστική εταιρία ζητά αναστολή και ακύρωση της σχετικής υπουργικής απόφασης του περασμένου Μαΐου, με την οποία επεβλήθη η απαγόρευση διαφήμισης προϊόντων καπνού. Όπως υποστηρίζεται στην προσφυγή, η υπουργική απόφαση είναι αντίθετη στην Ιδρυτική Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Σύνταγμα.

Στην προσφυγή υποστηρίζονται τα ακόλουθα:

«- Η απαγόρευση αποτελεί μέτρο προληπτικού χαρακτήρα κατά της ελευθερίας του Τύπου.

– Η υπουργική απόφαση είναι αντισυνταγματική, δεδομένου ότι παρόμοια απαγορευτικά μέτρα μπορεί να επιβληθούν μόνο με Προεδρικό Διάταγμα και όχι με υπουργική απόφαση.

– Η κοινοτική οδηγία για τους περιορισμούς διαφημίσεων καπνού είναι αντίθετη στην ιδρυτική Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Κοινότητας) και στο θεμελιώδες δικαίωμα της έκφρασης διά του Τύπου.

– Θα υπάρξει για την εταιρεία οικονομική βλάβη που δύσκολα θα επανορθωθεί, καθώς η καταχώρηση διαφημίσεων προϊόντων καπνού στον Τύπο αποτελεί σημαντική πηγή εσόδων της».

Σημειώνεται ότι η απαγορευτική υπουργική απόφαση επικυρώνει κοινοτική οδηγία.

Σχόλια