Προσφυγή Δικηγόρων στο ΣτΕ κατά της πανελλαδικής αποχής διαρκείας

0

Αίτηση ακύρωσης κατά της απόφασης της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας και του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ) για την πανελλαδική αποχή διαρκείας των δικηγόρων κατέθεσαν στο ΣτΕ δώδεκα (12) Αθηναίοι δικηγόροι,
μια δικηγορική
εταιρεία με έδρα την Αθήνα και δύο Ανώνυμες Εταιρείες, υποστηρίζοντας ότι είναι αντισυνταγματική, παράνομη και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Στην προσφυγή τους επισημαίνουν ότι το αρμόδιο όργανο για τη λήψη αποφάσεων αποχής διαρκείας δεν είναι η Ολομέλεια ή το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΣΑ, αλλά μονό η γενική συνέλευση των μελών του ΔΣΑ. Εκτός από την αναρμοδιότητα, προβάλλουν και έλλειψη της απαιτούμενης πλειοψηφίας ως προς το μέτρο της αποχής διαρκείας, καθώς από τους 10.114 δικηγόρους που ψήφισαν, αποχή διαρκείας ψήφισαν οι 4.578 (45,26%), ενώ αυτοί που ψήφισαν υπέρ καμίας αποχής ή στοχευμένης αποχής ήταν 4.697 (46,44%).

Ακόμη, υποστηρίζουν ότι η αποχή διαρκείας παραβιάζει το άρθρο 20 του Συντάγματος και το άρθρο 6 της ΕΣΔΑ που κατοχυρώνουν την δικαστική προστασία των πολιτών, ενώ παραβιάζεται και το άρθρο 5 του Συντάγματος, καθώς περιορίζεται υπέρμετρα η επαγγελματική ελευθερία του δικηγόρου. Ως λόγο ακύρωσης επικαλούνται, επιπλέον και την παραβίαση του άρθρου 4 του Συντάγματος καθώς δημιουργούνται ανισότητες μεταξύ των εμμίσθων δικηγόρων και των δικηγόρων που ασκούν μαχόμενη δικηγορία και διατηρούν γραφεία, αφού οι έμμισθοι από την αποχή διαρκείας δεν έχουν καμία απολύτως οικονομική ή ηθική συνέπεια, ενώ οι ελεύθεροι δικηγόροι «πένονται και καλύπτουν κατά την διάρκεια της αποχής μόνοι τους τα έξοδα τους, αλλά και των οικογενειών τους».

Με την αίτηση ακύρωσης, συγκεκριμένα, ζητείται: α) η προσωρινή διαταγή που να «παγώνει» την αποχή, β) αναστολή των επίμαχων αποφάσεων περί αποχής διαρκείας και γ) την ακύρωση των αποφάσεων για την πανελλαδική αποχή διαρκείας.

Σχόλια