Προσφυγή πολίτη στον ΑΠ για κατάσχεση αυτοκινήτου λόγω παραβάσεων του ΚΟΚ

0

Αίτηση κατέθεσε πολίτης στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Δ. Λινό, ζητώντας να αναιρεθεί απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, με την οποία κατασχέθηκε το αυτοκίνητό του, λόγω παραβάσεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
Σημειώνεται ότι, πρόσφατα ο κ. Λινός σε εγκύκλιο του επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η δήμευση αυτοκινήτου συνιστά περιορισμό του ατομικού δικαιώματος της ιδιοκτησίας και είναι αντίθετη με την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας. Κατά τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, δεν είναι δυνατή η κατάσχεση των αυτοκινήτων για υπερβολική ταχύτητα, αυτοσχέδιους αγώνες κ.λπ.

Συγκεκριμένα, ο πολίτης επισημαίνει στην αίτησή του ότι, αμέσως μετά την εγκύκλιο του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, το Πλημμελειοδικείο Αθηνών διέταξε την κατάσχεση του αυτοκινήτου του για παραβάσεις του Κ.Ο.Κ. Σύμφωνα με την αίτηση, η κατάσχεση αυτή είναι αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και το Σύνταγμα.

Ο πολίτης καταδικάστηκε, όπως αναφέρει, για διατάραξη των συγκοινωνιών και για διάφορες παραβάσεις του Κ.Ο.Κ., σε φυλάκιση ενός χρόνου, χρηματική ποινή 300 ευρώ και πρόστιμο 290 ευρώ, ενώ διατάχθηκε και η κατάσχεση του αυτοκινήτου του.

Σχόλια