Προσφυγή στο ΣτΕ για την Εγνατία Οδό

0

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν η Τράπεζα Πειραιώς και ο Σύλλογος Εργαζομένων της Εγνατίας Οδού κατά της υπ. αριθμ. 215/2012 απόφασης της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων, με την οποία προβλέπεται η μεταβίβαση στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) των δικαιωμάτων του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας «Εγνατία Οδός», χωρίς αντάλλαγμα.

Με την επίμαχη απόφαση προβλέπεται , ακόμα, μεταβίβαση των δικαιωμάτων λειτουργίας, συντήρησης και εκμετάλλευσης του αυτοκινητόδρομου και των κάθετων σε αυτόν οδικών αξόνων. Πιο αναλυτικά, στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο προσέφυγαν η Τράπεζα Πειραιώς, η ανώνυμη εταιρεία Εκμετάλλευσης και Διαχείρισης Αυτοκινητοδρόμων (Τ.Ε.Ο. ΑΕ), ο Σύλλογος Εργαζομένων της «Εγνατίας Οδός ΑΕ» καθώς και εννέα εργαζόμενοι στην Εγνατία Οδό.

Όλοι οι προσφεύγοντες επισημαίνουν ότι η μεταβίβαση η οποία αποφασίστηκε είναι αντισυνταγματική και ειδικότερα, είναι αντίθετη στα άρθρα 1, 5, 17, 26, 43 και 106 του Συντάγματος ενώ αντίκειται και στην ευρωπαϊκή νομοθεσία (Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου – ΕΣΔΑ). Τέλος, υπογραμμίζουν ότι δεν υφίσταται συγκεκριμένος λόγος δημοσίου συμφέροντος, ο οποίος να δικαιολογεί την κατάλυση των δικαιωμάτων τόσο της Τράπεζας όσο και των εργαζομένων.

Σχόλια