Προσφυγή στο ΣτΕ για τον ΧΥΤΑ Γραμματικού

0

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε εκ νέου η κοινότητα Γραμματικού ζητώντας την ακύρωση ως αντισυνταγματικών παράνομων πρόσφατων αποφάσεων του περιφερειάρχη Ανατολικής Αττικής για το ζήτημα του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Αποβλήτων. Οι επίμαχες αποφάσεις επιτρέπουν τη διάνοιξη νέων δρόμων και την διαπλάτυνση των ήδη υπαρχόντων εντός δημόσιας αναδασωτέας έκτασης που οδηγούν στον υπό κατασκευή Χ.Υ.Τ.Α..
Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι οι αποφάσεις του περιφερειάρχη παραβιάζουν το Σύνταγμα, κατά το μέρος που κατοχυρώνει την προστασία των δασών, όπως και τον δασικό νόμο 998/1979. Επιπλέον, στην προσφυγή προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι από την πυρκαγιά που έπληξε την περιοχή τον Αύγουστο του 2009, καταστράφηκαν 66.832 στρέμματα δάσους, τα οποία κηρύχθηκαν τον περασμένο Ιανουάριο αναδασωτέα, εκτός από 187,50 στρέμματα τα οποία αφορούν τις οδούς πρόσβασης στο Χ.Υ.Τ.Α..
Πρόσφατα το Συμβούλιο Επικρατείας απέρριψε παρόμοια αίτηση της κοινότητας κρίνοντας ότι είναι δυνατή η δημιουργία Χ.Υ.Τ.Α. σε έκταση που έχει δασικό χαρακτήρα και προσθέτοντας ότι το έργο είναι απαραίτητο για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Σχόλια