Προσφυγή στο ΣτΕ κατά των νέων ταυτοτήτων

0

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν αρχιφύλακας και υπαρχιφύλακας κατά του νέου τύπου ταυτοτήτων, που υποστηρίζουν ότι είναι παράνομος και αντισυνταγματικός.
Στην προσφυγή τους οι αστυνομικοί διατείνονται ότι η έκδοση των νέων ταυτοτήτων, που θα έχουν μέγεθος πιστωτικής κάρτας, θα έπρεπε, σύμφωνα με το Σύνταγμα, να καθοριστεί με Προεδρικό Διάταγμα, και όχι μόνο με αποφάσεις του αρχηγού και του υπαρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας. Επιπλέον, προσθέτουν ότι έπρεπε να έχει προηγηθεί η συγκατάθεση των αστυνομικών υπαλλήλων, ότι θέλουν να συμπεριληφθούν στις νέες ταυτότητες τα προσωπικά τους δεδομένα, καθώς οι νέες ταυτότητες θα περιέχουν τσιπ με τις εν λόγω πληροφορίες.
Την ίδια ώρα, οι προσφεύγοντες ισχυρίζονται ότι με την έκδοση των νέων ταυτοτήτων παραβιάζεται η συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της αναλογικότητας και προσθέτουν ότι οι σχετικές αποφάσεις των υπευθύνων της ΕΛΑΣ δε δημοσιεύτηκαν, ως όφειλαν, στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
Με την έκδοση των νέου τύπου ταυτοτήτων, οι δύο αστυνομικοί τονίζουν ότι παραχωρείται εν λευκώ στη διεύθυνση διαβατηρίων και στη διεύθυνση αστυνομικού προσωπικού, η ευχέρεια να επιλέξουν οι υπεύθυνοι αυτών των υπηρεσιών, ποια στοιχεία ταυτοποίησης θα καταγραφούν στις δύο υπηρεσίες.
Στην προσφυγή τους, τέλος, αρχιφύλακας και υπαρχιφύλακας ανακινούν το θέμα της αναγραφής του θρησκεύματος, παρά το γεγονός ότι το ζήτημα έχει κριθεί οριστικά και συγκεκριμένα υποστηρίζουν ότι η αναγραφή του θρησκεύματος στις νέες ταυτότητες, είναι στοιχείο ικανό να προστατεύσει αποτελεσματικά τη θρησκευτική ελευθερία των αστυνομικών.

Σχόλια